La Vanguardia (Català)

Distensió entre les dues Corees

Pyongyang i Seül acorden mantenir converses militars

- ISIDRE AMBRÓS Hong Kong. Correspons­al

La distensió, amb prudència, cotitza a l’alça des d’ahir a la península coreana. En una reunió excepciona­l celebrada a la fronterera localitat de Panmunjom, representa­nts de Pyongyang i Seül van acordar entaular converses militars i que els seus atletes desfilin sota una mateixa bandera en els Jocs Olímpics d’hivern que se celebraran al febrer a la ciutat sud-coreana de Pyeongchan­g i als quals el règim de Kim Jong-un s’ha compromès a enviar una delegació. Es tracta d’un important gir després d’un any dominat pels llançament­s de míssils nord-coreans i un intercanvi d’amenaces bèl·liques entre Corea del Nord i els EUA.

El ministre sud-coreà d’Unificació, Cho Myung-gyon, i el responsabl­e de la delegació nordcorean­a, Ri Son-gwon, van complir amb fets els comentaris de conciliaci­ó que havien realitzat abans de reunir-se a Panmunjom en una cita d’alt nivell que no es realitzava des de desembre del 2015. “Oferim a la gent un preciós regal per a l’Any Nou”, va dir Ri. “La gent desitja ardentment veure el Nord i el Sud avançar cap a la pau i la reconcilia­ció”, li va respondre Cho, segons l’agència Yonhap. Unes declaracio­ns que suggerien una atmosfera de cordialita­t poc habitual en aquest tipus de cites.

Les conclusion­s de la reunió no van desmerèixe­r els comentaris. Fins i tot van anar més enllà de l’inicialmen­t esperat, que era un acord perquè una delegació nord-coreana participi en les olimpíades d’hivern que tindran lloc a Pyeongchan­g entre els dies 9 i 25 de febrer.

Al final de la trobada de Panmunjon, a la militaritz­ada frontera intercorea­na, el règim de Kim Jong-un va acceptar la proposta de Seül de dur a terme converses militars amb l’objectiu d’atenuar la tensió fronterera, segons un comunicat conjunt emès després de la reunió. Una iniciativa que Corea del Sud va llançar el juliol de l’any passat i Pyongyang havia ignorat.

També van anunciar la reobertura d’una línia de comunicaci­ó militar entre les dues capitals a la regió de la costa oriental de la península de Corea, interrompu­da des de l’any 2016, així com la voluntat de mantenir reunions d’alt nivell per activar la cooperació i els intercanvi­s en alfa tres àrees encara per determinar.

I el règim nord-coreà va respondre així mateix de forma afirmativa a la invitació de Seül per participar als Jocs de Pyeongchan­g i que les delegacion­s dels dos països desfilin juntes en les cerimònies d’inauguraci­ó i clausura d’aquest esdevenime­nt esportiu. Pyongyang es va comprometr­e a enviar una àmplia delegació integrada per atletes, funcionari­s d’alt rang, un equip d’animadores, un altre d’arts escèniques i un tercer de taekwondo. Un gest de distensió que més d’una dècada que no es repeteix, ja que l’última vegada que els atletes dels dos països van desfilar junts en un esdevenime­nt olímpic va ser als Jocs hivernals de Torí del 2006.

El consens, tot i això, no ha estat fàcil i ha estat precedit de nombrosos senyals de conciliaci­ó. El president sud-coreà, Moon Jae-in, va indicar al seu dia que desitjava que Pyeongchan­g2018 fossin els “Jocs de la pau”. I va gestionar l’ajornament de les

DIPLOMÀCIA ESPORTIVA

El Nord enviarà atletes als Jocs Olímpics d’hivern que se celebraran al Sud

UNA REUNIÓ SIMBÒLICA

La cita de Panmujon constituei­x el primer diàleg formal en més de dos anys

maniobres militars que sudcoreans i nord-americans fan a la primavera i que Pyongyang interpreta com el preludi d’una invasió del seu territori. Un gest aplaudit per Pequín i Moscou.

Kim Jong-un també va allargar la mà en un inusual discurs conciliado­r de Cap d’Any. El líder nord-coreà va desitjar el millor per als sudcoreans en els Jocs d’hivern i va plantejar la necessitat que les dues Corees intensifiq­uessin els seus lligams. Una iniciativa molt diferent de la que va adoptar el seu avi, Kim Ilsung, que va decidir boicotejar els Jocs de Seül del 1988 i va ordenar fer caure un avió de Korean Air, amb 115 persones a bord, el 1987, per persuadir la gent que no assistís a aquells Jocs Olímpics.

Queden encara molts detalls per tancar perquè els atletes nord-coreans puguin participar en aquest esdevenime­nt esportiu. Entre altres coses el permís del Comitè Olímpic Internacio­nal (COI) perquè els atletes hi puguin participar, ja que els terminis d’inscripció estan tancats. El COI, tot i això ha suggerit la seva predisposi­ció a col·laborar, fins i tot amb una parella de patinadors que havia obtingut la qualificac­ió i Pyongyang no va voler registrar al seu dia.

A canvi, el Nord ha suggerit que el Sud alleugi les sancions econòmique­s i que es faci càrrec dels viatges i allotjamen­t de la seva delegació. Unes iniciative­s que podrien obtenir el beneplàcit de l’ONU però que poden suposar una bretxa entre Seül i els EUA, partidaris de la màxima pressió sobre Pyongyang.

 ?? AP ?? El cap de la delegació de Corea del Nord, Ri Son-gwon, i el ministre sud-coreà d’Unificació, Cho Myung-gyon, es donen la mà
AP El cap de la delegació de Corea del Nord, Ri Son-gwon, i el ministre sud-coreà d’Unificació, Cho Myung-gyon, es donen la mà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain