La Vanguardia (Català)

El nus torna per Nadal

-

Som aparentmen­t on érem: tres grans components fan que el nus català tingui potenciali­tat diabòlica. En primer lloc, la divisió dels catalans, que va més enllà de la política i apunta a la cristal·lització d’un conflicte cultural, identitari (no goso dir ètnic, tot i que moltes de les coses que es diuen, en totes direccions, apunten a un antagonism­e d’aquest calibre espantós).

En segon lloc, hi ha el bloqueig polític, que s’ha anat aprofundin­t amb els anys i que arribarà a ser incorregib­le: l’Espanya mediàtica i política no està disposada a obrir una tercera via. I l’independen­tisme no està disposat a cedir ni un pam (una part del vot independen­tista és vot moderat que no accepta la rendició). S’ha dit, aquests dies, que Puigdemont és tossut, potser perquè la seva tossuderia és molt aventuresc­a: és inevitable veure en l’anada a Brussel·les i el seu bon resultat electoral un eco postmodern del primer Macià: el de Prats de Molló, origen del mite. Però la tossuderia de Rajoy és d’antologia. No hi ha hagut manera que reconegués ni tan sols que a Catalunya hi ha un problema! S’ha estimat més aplicar l’article 155 i afavorir a través del fiscal general una interpreta­ció violenta de l’1-O i del procés (veurem què hi diu d’aquí uns anys la cort d’Estrasburg) que no pas acceptar el problema i dirigir-se, si no a l’independen­tisme, a la part central de la societat catalana partidària de negociar una sortida: si el pactisme català es pogués agafar a algun lloc, les coses no haurien anat tan lluny.

Certament, la tossuderia, a Rajoy, li ha donat molts beneficis: la tensió nacional ha permès eclipsar una altra mena de problemes. Però la catastròfi­ca candidatur­a d’Albiol demostra que l’estratègia de derivar la política a jutges i fiscals tenia cua de palla: totes les referèncie­s a la igualtat dels ciutadans davant la llei causaven estupor o hilaritat en els votants. No es pot tenir tot: una Gürtel de baixa intensitat i un fiscal d’alta intensitat contra l’independen­tisme. El vot a Ciutadans també incorpora aquest component. És a dir, pot ser anticatala­nista, però també està net de tota sospita de doble moral: qui vota Arrimadas vol que Puigdemont vagi a la presó, però també vol que l’apunt “M. Rajoy” dels papers de Bárcenas pagui, si més no, responsabi­litats polítiques.

I això ens porta al tercer component: el nus català tindrà una forta derivació a Madrid. La lluita pel lideratge del centredret­a ha començat. PP i Cs estan condemnats a entendre’s, però abans viuran, impulsats pels resultats catalans, una batalla a ultrança per la jerarquia. En aquesta lluita, cap dels dos podrà moderar-se per afluixar una mica el nus català. Això vol dir que el nus s’endurirà més. Això sí, passarem el Nadal sense culpa: la fractura sempre la provoca l’altre.

Passarem el Nadal sense culpa: la fractura sempre la provoca l’altre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain