La Vanguardia (Català)

L’àrbitre francès

Macron es disposa a assumir el paper de mediador entre Israel i els palestins

-

El president palestí, Mahmud Abbas, s’entrevista al palau de l’Elisi amb Emmanuel Macron, a qui demana que lideri la mediació en el conflicte amb Israel.

El president palestí, Mahmud Abbas, va arribar ahir a l’Elisi amb ganes que Emmanuel Macron lideri la mediació en el conflicte amb Israel. El president francès es va deixar estimar. El paper d’àrbitre encaixa bé amb la seva idea d’enfortir la presència de França a l’Orient Mitjà. A més, la fèrria aliança dels Estats Units amb Israel li serveix amb safata aquesta oportunita­t.

Abbas va dir a París que no acceptarà cap pla de pau que proposin els Estats Units. Fa mesos que Jared Kushner, assessor i gendre del president Trump, redacta aquest pla, del qual no se sap res tret que està previst presentar-lo a les parts el proper mes de març.

“Els Estats Units –va afegir Mahmud Abbas– han demostrat ser un mediador deshonest en el procés de pau” i “s’ha desqualifi­cat a si mateix”.

Macron opina més o menys el mateix i va admetre que, al reconèixer Jerusalem com la capital d’Israel, Trump “s’ha marginat” en el procés de pau.

Abbas anticipa que el pla de Kushner no es basarà en una solució de dos estats sobre la línia de l’armistici del 1967, ni contemplar­à que Jerusalem Est, la part de la ciutat que Israel va annexionar el 1980, sigui la capital del nou Estat palestí. Israel considera que la ciutat és la seva capital des de fa 3.000 anys i, a més, és indivisibl­e.

Dos estats i una Jerusalem compartida és la solució que defensa la comunitat internacio­nal i la que Macron va destacar ahir com a única viable. Aquesta va ser també la conclusió de la conuna ferència de pau de París, celebrada el gener passat i a la qual van assistir 70 països. Israel, tot i això, la va boicotejar a l’entendre que es volia imposar-li un acord inacceptab­le.

“Senyor president –li va dir Abbas a Macron–, nosaltres confiem en vostè, el respectem, apreciem les seves paraules, esperem molt, molt de vostè, i esperem continuar treballant ben junts”.

El president francès va acceptar el compliment però a l’abordar la qüestió d’un reconeixem­ent unilateral de Palestina va dir que ara no seria eficaç. Només una vegada assolit un acord de pau amb Israel té sentit, a criteri seu, reconèixer Palestina.

Macron manté una bona relació amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i l’any vinent té previst visitar a Israel i els territoris palestins. També viatjarà a Teheran i aprofitarà per enfortir el seu paper de mediador en el conflicte nuclear amb els Estats Units.

Els iranians, com els passa als palestins, no es fien dels EUA i tampoc del Regne Unit. A Alemanya no la consideren un país amb un pes diplomàtic rellevant. És França en qui dipositen la seva confiança i Macron l’hi agraeix declarant que “l’Iran és molt important per a nosaltres”.

França porta dècades sense presència efectiva a l’Orient Mitjà. L’arribada de Macron a l’Elisi, tot i això, està revertint aquesta situació. El seu primer èxit diplomàtic a la regió es va produir fa unes setmanes quan va aconseguir treure de l’Aràbia Saudita al primer ministre libanès, Saad Hariri, i facilitar la seva tornada a Beirut.

França va votar dijous la resolució de Nacions Unides contra la capitalita­t israeliana de Jerusalem. A aquest vot, en l’Assemblea General, s’hi van afegir aliats importants dels Estats Units, com la resta de països europeus. Trump havia amenaçat amb sancions econòmique­s als països que votessin a favor. Al final ho van fer 128 però 35 es van abstenir i 21 es van absentar de la sala.

Abbas va retreure ahir a Trump que amenacés amb un càstig econòmic per imposar la seva voluntat a altres països. Els estats àrabs van votar a favor de la resolució i Trump va renovar ahir les seves amenaces. “Després d’haver gastat estúpidame­nt set bilions de dòlars a l’Orient Mitjà, és hora de començar a reconstrui­r el nostre país”, va escriure en un tuit. Jordània, per exemple, rep 1.200 milions de dòlars a l’any dels EUA, i Egipte en rep 1.300.

El president palestí creu que els Estats Units “han demostrat ser un mediador deshonest en el procés de pau”

 ?? KHALIL HAMRA / AP ?? Un dels 45 ferits que hi va haver ahir a la franja de Gaza en enfrontame­nts amb l’exèrcit israelià
KHALIL HAMRA / AP Un dels 45 ferits que hi va haver ahir a la franja de Gaza en enfrontame­nts amb l’exèrcit israelià

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain