La Vanguardia (Català)

Aprendre a superar l’ansietat

El bloqueig pot dificultar el rendiment i causar llacunes en la memòria, però hi ha mètodes per evitar-lo

- Tarragona

Per a la gran majoria d’estudiants els dies abans de l’examen, sobretot l’última nit i les últimes hores, són sinònim d’ansietat i estrès. “No és problemàti­c per si mateix, l’ansietat és una emoció cosina germana de la por. En les situacions d’examen, d’avaluació de coneixemen­ts i competènci­es, és normal que es generi un nivell d’ansietat i que posi a prova un procés normal d’ansietat, no és un trastorn”, diu Eloy Gey, psicòleg clínic.

Per a una part d’aquests alumnes, l’examen pot esdevenir un problema més gran fins a requerir ajuda psicològic­a. Conscient d’aquesta realitat, la Universita­t Rovira i Virgili (URV) ofereix ajuda a través de la seva Unitat d’Assessoram­ent i Suport Psicològic a l’Estudiant. “Suposa un problema quan l’ansietat es manifesta en una intensitat que suposa una dificultat d’adaptació de la persona, amb nivells de preocupaci­ó i bloqueig cognitiu”, afegeix Gey, que treballa amb els estudiants de la URV.

Si es produeix un trastorn d’ansietat, la resposta de l’alumne davant l’examen no serà l’òptima. “Pot perjudicar el seu rendiment, per exemple amb llacunes de memòria”, exemplific­a el psicòleg clínic. Ja que els exàmens formen part ineludible­ment, almenys ara per ara, de l’experiènci­a acadèmica de qualsevol alumne, i en un llarg període de temps, de l’educació primària a la superior, la millor manera de superarlos és aprenent a afrontar-los.

La URV ha elaborat un document (L’ansietat davant els exàmens) que reuneix alguns consells pràctics i prevé de les males praxis més comunes. “Han estat part de la vostra experiènci­a educativa des de fa anys i ho heu fet bastant bé si heu arribat fins aquí, encara que no hagi estat fàcil”, s’adverteix, d’entrada. “Un pot triar no fer exàmens si no és estudiant, però en la tradició cultural actual s’han d’afrontar els exàmens, formen part de la nostra realitat”, destaca Gey.

No tot és negatiu. L’ansietat i l’estrès que causa l’examen, si no arriben a nivells excessius, poden contribuir també a millorar el rendiment de l’alumne. “Un cert nivell d’ansietat és normal i fins i tot pot resultar beneficiós. És la resposta natural de l’organisme davant una amenaça o una situació de perill, que té per objectiu afavorir que pugueu fer front a la situació amb èxit”, destaca aquesta mena de guia de l’estudiant angoixat. “Us ajuda a mantenirvo­s alerta, concentrat­s i amb més energia per estudiar i per rendir més”, anima.

Els símptomes més habituals de l’ansietat són la tensió muscular, la taquicàrdi­a, la respiració accelerada i una pujada del nivell d’alerta. Si es desencaden­a, pot ser que l’alumne opti per evitar aquesta situació que produeix una por excessiva i decideixi no presentar-se a l’examen. “Pot produir-se una fòbia als exàmens i generar conductes d’evitació”, constata Eloy Gey.

L’estrès apareix associat també als exàmens, especialme­nt en períodes amb diverses proves en pocs dies. “La reacció dependrà de la magnitud de l’element estressant i de les capacitats d’adaptació de les persones davant la situació. Sí, podem parlar d’estrès quan una

La URV ajuda els alumnes que ho passen malament a través de la Unitat de Suport Psicològic

situació ens supera. L’estrès és una reacció fisiològic­a, com l’ansietat. L’estrès ens permet adaptar-nos i anar incorporan­t aprenentat­ge, és un motor d’adaptació. Estar sempre còmodes en l’àrea de confort no ens permetria aprendre”, afegeix el psicòleg clínic.

Molts dels usuaris arriben a la Unitat d’Assessoram­ent i Suport Psicològic a l’Estudiant de la URV sobrecarre­gats perquè no s’han organitzat bé o també en ocasions perquè les seves circumstàn­cies vitals han dificultat la preparació dels exàmens. Segons Gey, “sense el compromís que suposa l’examen segurament no aprendríem com ho fem”.

Per bé que la personalit­at de l’individu i les seves capacitats per afrontar situacions de tensió fan que sigui una realitat diferent per a cada persona, una cosa està clara, es pot aprendre també a fer front a un examen.

 ?? DAVID AIROB ?? L’examen causa estrès
DAVID AIROB L’examen causa estrès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain