La Vanguardia (Català)

El Prat supera un octubre turbulent amb una alça del 3,9%

L’avenç és menor que els de Barajas i del conjunt de la xarxa d’Aena

- Barcelona

Les xifres de passatge de l’octubre mostren que el Prat continua creixent de manera significat­iva, encara que ha relaxat el ritme. El mes passat, marcat per les turbulènci­es polítiques pel conflicte català i els seus efectes econòmics així com per l’impacte diferit dels atemptats gihadistes del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils, les dues terminals van rebre 4.174.301 viatgers, un 3,9% més que un any abans, segons va informar ahir Aena. Es tracta del volum absolut més gran de la història de l’aeroport de la capital catalana en un mes d’octubre però, alhora, suposa l’alça mensual més petita en termes relatius des de l’agost del 2015, quan va registrar un creixement del 3,7%.

L’alça del passatge del Prat a l’octubre és menor que la de Barajas, que es consolida com a primer aeroport d’Espanya, amb 4.725.994 passatgers, un 4,6% més que el mateix mes de l’any passat. L’evolució també és menys potent que la del conjunt de la xarxa d’Aena, que va tenir 22.842.067 usuaris, un 6,5% més. El 2017, les terminals de Barcelona han crescut més en termes interanual­s que les de Madrid tots els mesos excepte al març, l’abril i l’octubre (vegeu gràfic). Respecte al total d’aeroports de l’Estat, l’evolució del Prat ha estat més desigual.

Enaire i la britànica Nats col·laboraran per optimitzar el trànsit aeri de l’aeroport de Barcelona

La majoria de mesos (el febrer, l’abril, el maig, el juny, l’agost, el setembre i l’octubre) ha quedat darrere de la mitjana estatal.

En l’acumulat del 2017, el passatge de l’aeroport de Barcelona ha crescut un 7,3% fins a assolir 40.895.340 passatgers, amb la qual cosa, al tancament de l’any, sembla a l’abast superar el rècord històric de 44.154.693 viatgers del 2016, que va suposar un increment de l’11,2% respecte a l’any anterior. L’evolució del present exercici és més positiva al Prat que a Barajas, que té una variació del 5,9%. Tot i això, està per sota del creixement global del 8,1% que experiment­a el conjunt d’Aena.

El creixement de l’octubre al Prat va ser propiciat més pels vols interiors que pels exteriors. El nombre de passatgers de rutes amb altres aeroports espanyols va créixer un 9,3% i es va situar en 1.105.509. Els que enllacen amb l’estranger –que són majoritari­s– es van incrementa­r molt menys, un 2%. Els que van connectar amb altres països de la UE van ser 2.270.281 viatgers, mentre que els vols que ho van fer fora de l’espai comunitari van transporta­r 794.194 persones.

Els aeroports de Girona-Costa Brava i de Reus també van registrar creixement­s el mes passat, en els dos casos molt destacats, del 21,8% i del 28,2%, respectiva­ment. El primer va rebre 196.307 passatgers i el segon, 95.665. En l’acumulat del 2017, un total d’1.858.068 viatgers han passat per l’aeroport gironí, un 18% més que en els mateixos deu mesos del 2016. Pel de la capital del Baix Camp ho han fet 1.005.902, un 25,7% que un any enrere.

D’altra banda, Enaire –l’empresa pública estatal que s’ocupa de la navegació aèria– i la seva homòloga britànica Nats van firmar ahir un contracte de col·laboració per identifica­r de manera conjunta àrees de millora en la gestió del trànsit al Prat. L’objectiu del conveni és optimitzar els procedimen­ts per reduir la separació entre els avions que s’enlairen i aterren i millorar la fluïdesa. Els resultats estaran llestos en deu mesos. Aquesta companyia del Regne Unit és líder en la indústria dels serveis de trànsit aeri i disposa de models reconeguts internacio­nalment. L’aeroport de Barcelona té importants limitacion­s. Els controlado­rs (vegeu La Vanguardia del 24 de setembre) han denunciat que el seu fort creixement fa que les operacions siguin cada vegada més seguides i es generin situacions difícils de gestionar, especialme­nt en les hores punta i, de manera especial a l’estiu, en què es repeteixen pràcticame­nt al llarg de tot el dia. La jornada més delicada dels darrers temps es va viure el 10 de setembre.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Una viatgera a la terminal T2
XAVIER CERVERA Una viatgera a la terminal T2

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain