La Vanguardia (Català)

El preu dels lloguers emergeix com a gran problema

L’accés a l’habitatge és la preocupaci­ó primordial per a un 6,7% dels barcelonin­s, més del triple que fa només un any

- DAVID GUERRERO

Fa 15 anys, quan als que advertien de la bombolla immobiliàr­ia que es gestava se’ls titllava de catastrofi­stes, el preu dels lloguers era una preocupaci­ó molt relativa. Quedava al darrere d’una llarga llista d’elements, com el soroll, la contaminac­ió, els problemes associats a la immigració... Aleshores el principal problema per a un de cada cinc barcelonin­s era la insegureta­t. L’escalada del preu dels pisos que es va registrar en aquells mesos va alterar les percepcion­s, i en dos anys el nombre de ciutadans que considerav­en que l’accés a l’habitatge era el principal problema de Barcelona es va triplicar, segons l’Enquesta de Serveis Municipals, elaborada anualment per l’Ajuntament.

Ara ha passat una cosa similar en només un any. Si el 2016 només era la primera preocupaci­ó d’un 2% dels enquestats, ara ho és d’un 6,7%, més del triple. Entre una enquesta i l’altra, el preu dels lloguers s’ha encarit de mitjana prop de 100 euros a la ciutat, com La Vanguardia informava diumenge passat. I s’han disparat els casos de famílies que es veuen expulsades dels pisos on han viscut els últims anys perquè els propietari­s els han apujat el preu fins a nivells inassumibl­es.

Amb tot, el problema més greu segons els 6.000 entrevista­ts al macrosonde­ig municipal anual, és el turisme, que ha doblat el grau de preocupaci­ó, d’un 8,1% a un 15,6%, en un any. El treball de camp es va fer entre l’abril i el juny d’aquest any, quan el debat sobre la massificac­ió turística estava a l’ordre del dia. L’atemptat de la Rambla a l’agost i els esdevenime­nts polítics de les últimes setmanes han eliminat de l’agenda política paraules com turismofòb­ia, i segurament el resultat seria molt diferent si els enquestats respongues­sin ara. Malgrat que el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, considera que “és una tendència que es manté, ja que la qüestió de fons no ha desaparegu­t”, la veritat és que en quatre mesos alguns dels aspectes de l’enquesta han quedat desfasats, com a símbol de com de canviant i efímer és tot últimament a Catalunya.

L’increment de l’accés a l’habitatge i el turisme com a nous problemes per a la ciutadania resten pes a l’atur i la situació econòmica, seguint la tendència marcada des de fa tres anys, quan els efectes més durs de la crisi van començar a remetre. Tot i així, l’atur es manté com el problema personal més greu per als enquestats (17,5%), seguit dels problemes econòmics (7%) i... l’accés a l’habitatge (5,9%), un aspecte que al cap i a la fi no deixa de ser una circumstàn­cia estretamen­t lligada als ingressos de la unitat familiar i la seva capacitat de poder arribar a final de mes pagant el lloguer.

Pel que fa a la gestió municipal, els barcelonin­s puntuen el govern d’Ada Colau amb un 6,4, la nota més alta de la sèrie històrica i per sobre de la valoració que fan aquests mateixos ciutadans de la Generalita­t (5,7) i del Govern espanyol (3,6). “L’Ajuntament és vist com la institució més estable, i això és una cosa que hem de preservar entre tots”, va dir Pisarello, que va atribuir la bona nota al “model Barcelona de gestió rigorosa de l’economia i l’agenda social”. De tota manera, malgrat que la gestió de les arques municipals rep un aprovat, la relació entre els serveis que rep la ciutadania i els impostos que paguen deixen més veïns insatisfet­s (55%) que satisfets.

La principal demanda que fan els barcelonin­s a l’Ajuntament és la millora de la neteja, el tema local i de vida quotidiana per antonomàsi­a. La segueixen la millora de la qualitat del turisme i facilitar l’accés a l’habitatge, una petició que es dispara en la mateixa línia que els anteriors indicadors de l’enquesta, i passa d’un 2,7% a un 7,4%.

La necessitat de millorar el transport i les infraestru­ctures, que l’any passat va augmentar de manera important, aquesta vegada torna a baixar lleugerame­nt i queda fins i tot per sota de la necessitat d’augmentar i millorar els equipament­s i els serveis municipals, que mantenen les bones notes d’edicions anteriors, com el transport públic. Tot el contrari apunten els que es mouen en vehicle privat. De fet, l’únic servei municipal que suspèn és l’aparcament, amb un 3,7, i la circulació aprova pels pèls, amb un 5,1.

El turisme era vist com el problema capital de la ciutat abans de l’estiu La necessitat de millorar la neteja és la queixa més expressada pels enquestats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain