La Vanguardia (Català)

El PP afronta les eleccions catalanes del 21-D com una qüestió d’Estat

El president participar­à diumenge en la presentaci­ó de Xavier García Albiol

- CARMEN DEL RIEGO

No són unes eleccions autonòmiqu­es més. Són una altra cosa. El PP concep els comicis que tindran lloc el 21 de desembre a Catalunya com una cita amb una dimensió que la porta a ser una qüestió d’Estat, “una dimensió nacional”, que diuen els populars en la seva terminolog­ia. No és que se les plantegin com si fossin unes eleccions generals, sinó que els donen una transcendè­ncia que portarà tota la direcció nacional del PP a involucrar-se en la celebració, preparació i disseny dels missatges que han de traslladar. Una campanya, al capdavall, en què la direcció del PP exercirà un paper important, amb un ressò “molt visible”.

Això farà que el president del Govern central, Mariano Rajoy, tingui una presència destacada, “però no diària”, segons les fonts populars consultade­s. És a dir, serà més la qualitat que la quantitat, perquè en principi només està previst que hi vagi 4 o 5 dies, principalm­ent els dos caps de setmana de les eleccions. En les últimes eleccions gallegues, després de les darreres generals, Rajoy es va traslladar directamen­t a Galícia i va participar pràcticame­nt cada dia en mítings, en una campanya paral·lela a la del candidat, Alberto Núñez Feijóo.

Ara anirà a Catalunya en suport a Xavier García Albiol –aquest diumenge el presentarà com a candidat a Barcelona–, però també per fer valer el PP com el partit “seriós i amb coratge” que va prendre la decisió d’aplicar l’article 155 de la Constituci­ó, que va suposar “el retorn de Catalunya a la legalitat”, una cosa que a parer del PP els catalans valoren i molt, perquè “ja estan farts de la inestabili­tat política i econòmica que ha portat l’aventura independen­tista”. Els populars creuen, va dir ahir el portaveu del PP, Pablo Casado, en la roda de premsa posterior al comitè de direcció que va presidir Mariano Rajoy, que els catalans, amb el 155 “ja s’estan adonant de com funcionave­n els independen­tistes, com es finançaven i d’on sortien els diners per a les mobilitzac­ions als carrers: dels diners públics de tots els catalans”.

Aquest caràcter d’eleccions amb dimensió d’Estat que els populars donen a les eleccions del 21 de desembre no vol dir que el PP hagi de considerar una derrota tot el que no sigui que els constituci­onalistes guanyin els independen­tistes. Treballara­n perquè fer-ho, per guanyar, però si el triomf cau altra vegada en mans independen­tistes no ho considerar­an un fracàs, perquè, passi el que passi, ja res serà el mateix, pensen al PP. L’escenari serà un altre.

Segons Pablo Casado, l’aplicació que s’ha fet de l’article 155 de la Constituci­ó, en si mateixa, ja és “prou dissuasiva”, i ho ha de ser per als partits i per als ciutadans catalans, que s’han d’adonar que “és un projecte que no va enlloc”, perquè si tornen a posar en marxa el mateix procés que ha portat a la situació actual, saben que s’acabarà com fins ara.

El PP està convençut que “els electors ho tindran en compte” a l’hora de votar el 21-D, perquè haver arribat fins aquí també farà que els catalans “no es creguin les mentides de l’independen­tisme”, i suposa que ja estan farts “del victimisme i d’anteposar la legalitat a la democràcia”.

Per això el dirigent popular va cridar tots els partits a presentar programes clars, perquè en les circumstàn­cies actuals “l’equidistàn­cia es converteix en còmplice”. Al contrari que el PP, que es presentarà com “el partit que ha tret Catalunya d’aquest atzucac”.

Al PP asseguren que el Govern central no ha desplegat el 155 “pensant en un resultat electoral”.

Casado assegura que “el futur de Catalunya no és a Bèlgica: “Puigdemont ja és part del passat” Els populars pretenen rendibilit­zar “la valentia de Rajoy” aplicant l’article 155 de la Constituci­ó

Ho ha fet “perquè és la seva obligació”, i “si això li suposés un cost”, ho faria igualment.

De tota manera, l’objectiu del PP en aquestes transcende­ntals eleccions és treballar “perquè de les urnes en surti un govern constituci­onalista que serveixi per recuperar l’economia, la convivènci­a i la societat a Catalunya”. Si s’aconseguei­x que els independen­tistes no tinguin majoria absoluta, asseguren al PP, “tornarà la Catalunya pròspera, cosmopolit­a i europea. És moment de pensar en els nostres fills i de pensar que estem millor junts”.

Els populars asseguren que no han valorat la possible candidatur­a de Puigdemont, i que la reben “amb certa indiferènc­ia”, perquè el PP està convençut que “el futur de Catalunya no passa per Bèlgica, sinó que és a Espanya, un Estat de dret que funciona i que no té res a envejar als altres països de la Unió Europea. El futur de Catalunya es decideix el 21 de desembre”.

El vicesecret­ari portaveu del PP, Pablo Casado, va subratllar que l’expresiden­t de la Generalita­t, Carles Puigdemont “ha d’entendre que ja és part del passat, i –va afegir– deixar d’hipotecar el futur de la seva terra”.

 ?? DAVID MUDARRA / EFE ?? Mariano Rajoy al costat de María Dolores de Cospedal a la seu del PP al carrer Génova, on es va celebrar el consell de direcció del partit
DAVID MUDARRA / EFE Mariano Rajoy al costat de María Dolores de Cospedal a la seu del PP al carrer Génova, on es va celebrar el consell de direcció del partit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain