La Vanguardia (Català)

Interior replega el 30% de policies i guàrdies civils

Els agents traslladat­s a Catalunya tornen a casa

- Barcelona

El Ministeri de l’Interior ha donat llum verda a l’inici del replegamen­t dels policies nacionals i guàrdies civils que van ser desplaçats a Catalunya la segona quinzena de setembre per evitar el referèndum. Els pròxims dies tornaran a les seves respective­s destinacio­ns un 30% dels homes i dones, segons han confirmat a La Vanguardia fonts policials al corrent de l’operatiu. Aquest grup no serà rellevat, però se’n van amb l’advertènci­a que han de tenir una maleta preparada perquè en qualsevol moment poden tornar a ser mobilitzat­s i tornar a Catalunya en qüestió d’hores.

Les xifres de l’anomenada operació Copèrnic no han estat mai oficials, però hi ha hagut coincidènc­ia a parlar d’uns 6.000 policies i guàrdies civils desplaçats. Molts ja han anat tornant. Per exemple, policies nacionals destinats en policia judicial, o els guàrdies civils del GAR. D’altres, tot i això, van ser rellevats. Per exemple, els sis grups de la Unitat d’Intervenci­ó Policial (UIP) de Madrid, van tornar quan feia un mes que eren a Catalunya, però van ser substituït­s pels sis grups més.

Aquesta vegada serà diferent. Interior ja ha dissenyat el replegamen­t i els que vagin fent la maleta i tornant en principi no seran substituït­s, atesa la “situació de normalitat” que hi ha a Catalunya. El ministeri també té en compte les crítiques cada vegada més irades que estan difonent els policies i guàrdies civils allotjats en algun dels tres vaixells contractat­s pel Ministeri de l’Interior. Alguns d’ells encara no han estat rellevats, i estan començant a portar malament la situació d’estar tancats en les petites cabines, sense llum natural ni ventilació. Persisteix­en les queixes pel menjar. Malgrat els intents del ministeri de pressionar les navilieres amb els menús, els ocupants del Moby Dada, popularmen­t conegut com el Piuet, el Rhapsody i l’ Azzurra, expliquen que el menú difícilmen­t passaria els controls d’una dieta diversa.

També està pesant molt la monotonia i la falta de previsió en els serveis. A Barcelona no hi ha tants edificis per custodiar. Els policies nacionals dels vaixells del port de Barcelona es reparteixe­n entre la Delegació del Govern, el Palau de Justícia i l’aeroport del Prat. Però bona part del temps estan a disposició, sense poder planificar amb un cert marge de temps els dies lliures.

En qualsevol cas, les mateixes fonts policials insisteixe­n que el dispositiu Copèrnic es manté i a més està vigent fins després de les eleccions del 21 de desembre, amb opció de continuar ampliant-lo. El contracte amb les navilieres s’ha aconseguit ampliar fins a Nadal. Ja veurem si policies i guàrdies civils es mengen els torrons a casa seva.

El dispositiu continua i als que se’n tornen els adverteixe­n que podrien ser mobilitzat­s en qualsevol moment

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain