La Vanguardia (Català)

La crisi catalana frena l’augment del PIB del 2018

Els analistes descarten la recessió ara per ara, però adverteixe­n dels riscos de la inestabili­tat

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

La tensió política a Catalunya té conseqüènc­ies en el terreny econòmic a mitjà termini. El servei d’estudis del BBVA ha revisat a la baixa les previsions de creixement econòmic d’Espanya per al 2017 i el 2018. La crisi catalana pot restar entre un 0,2% i un 1,1% del PIB.

El servei d’estudis del BBVA va revisar ahir a la baixa les previsions de creixement econòmic d’Espanya per al 2017 i el 2018: calculen que aquest any es tancarà amb un increment del 3,1% (al juliol, era del 3,3%) i el vinent, al 2,5% (2,8%, quatre mesos enrere). Un descens en les seves projeccion­s que van vincular en bona part amb “les tensions polítiques a Catalunya”. Sobretot, en l’horitzó del 2018, que és quan esperen que es noti l’impacte de la incertesa, amb una “possible alteració en les decisions de consum i inversió de famílies i empreses”.

En concret, BBVA Research calcula que la crisi catalana pot restar entre 0,2 i 1,1 punts a l’activitat econòmica a Espanya el 2018 (entre uns 2.300 milions d’euros i 12.900 milions) en el cas que es mantingui “durant tot el quart trimestre de l’any”. Tant Jorge Sicilia, economista en cap del Grup BBVA, com Rafael Doménech, responsabl­e d’anàlisi macroeconò­mica de BBVA Research, van reconèixer ahir que treballen amb un “rang d’impacte molt ampli, perquè no hi ha antecedent­s d’una tensió tan elevada sobre una autonomia, que aporta tant a l’economia espanyola”. En tot cas, van assenyalar com l’escenari “més probable”, amb la informació disponible fins al passat dia 3 de novembre, una caiguda en el ritme de creixement del PIB de fins a mig punt. En aquests càlculs, insisteixe­n, pesarà la intensitat, la durada de la crisi, així com si s’acabarà produint un efecte contagi a la resta d’Espanya.

Preguntats per com pot afectar l’economia catalana, tan sols admeten que s’espera més intensa –“unes dècimes més”, va apuntar Doménech– que en el conjunt d’Espanya. Alhora, aclareixen que, “ara com ara, l’escenari de recessió a Catalunya no entra en el nostre horitzó”.

En el seguiment de la incertesa sobre la política econòmica d’Espanya i Catalunya, BBVA Research conclou que a l’octubre s’ha produït un fort repunt de l’índex que elaboren, de manera que supera amb escreix els nivells màxims registrats pels incerts resultats de les eleccions generals del 20-D de l’any passat i pel Brexit i les segones eleccions generals del juny.

L’informe de BBVA Research incideix, com en altres ocasions, en la importànci­a de comptar amb unes institucio­ns polítiques, econòmique­s i jurídiques “eficients i regles de joc clares i respectade­s per tots”. Una reclamació que adquireix rellevànci­a, van afirmar, davant el canvi de seu d’empreses que s’està produint a Catalunya.

Segons el recompte del Col·legi de Registrado­rs, fins divendres passat 2.152 companyies han decidit instal·lar el seu domicili social fora de Catalunya. En els últims dos dies ressenyats, el ritme es va mantenir per sobre dels 80 trasllats diaris.

Mentrestan­t, el ministre d’Economia, Luis de Guindos, va mostrar ahir el seu convencime­nt que “el tema català s’acabarà solucionan­t” i que el creixement de l’economia espanyola el 2018 superarà el 2,3%. Fa només unes setmanes, el Govern de Mariano Rajoy va comunicar a Brussel·les que rebaixava la previsió del PIB per a l’any que ve des del 2,6%, precisamen­t per la situació a Catalunya.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? L’informe tem que la incertesa afecti el consum de les famílies i les inversions empresaria­ls
MANÉ ESPINOSA L’informe tem que la incertesa afecti el consum de les famílies i les inversions empresaria­ls

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain