La Vanguardia (Català)

L’últim heroi d’Ucraïna

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Jo t’ho vaig donar i jo t’ho la prenc. Amb aquesta frase es pot resumir la relació política que han mantingut en els dos últims anys el president proocciden­tal d’Ucraïna, Petró Poroixenko, i l’expresiden­t de Geòrgia Mikhaïl Saakaixvil­i. Aquest últim es va incorporar a la vida pública ucraïnesa el 2015, i el mateix Poroixenko li va lliurar el passaport que l’acreditava com a ciutadà de ple dret. Però aquell capítol ha acabat abruptamen­t. Poroixenko ha revocat la ciutadania ucraïnesa al seu antic amic, fet que ha provocat un escàndol polític al país.

La veterana Iúlia Timoixenko, que lidera el moviment opositor Batkivsxin­a, va acusar el president de joc brut per “mantenir-se al poder costi el que costi” després d’intentar deslliurar-se d’un potencial rival.

Tampoc no ha agradat que es retirés el passaport a Saakaixvil­i quan aquest es trobava fora del país, als Estats Units. Fins i tot s’ha criticat el fet des de les mateixes files del partit de Poroixenko. El diputat Serhiy Léschenko ha dit que resulta “menyspreab­le”. El politòleg Ígor Petruj creu que amb aquesta decisió “el Govern demostra mesquinesa, covardia i maldat. En la millor tradició soviètica”.

“És la cosa més estúpida que a un se li pot acudir, un signe de debilitat que no és propi d’un president d’Ucraïna”, ha dit Mustafá Nayyem, també diputat del Bloc de Poroixenko. “Podem no estar d’acord amb Mikhaïl, a alguns els pot no agradar, però és al nostre costat de les barricades civilitzad­es. Qualsevol pot guanyar en aquesta lluita entre els dos presidents, però no serà Ucraïna”.

Coneguts des dels seus temps universita­ris, Poroixenko va fitxar Saakaixvil­i fa dos anys. Carismàtic, amb un lèxic ple d’agressius qualificat­ius contra Rússia, amb qui es va enfrontar en una curta guerra durant l’agost del 2008, quan era president de Geòrgia, semblava l’home perfecte en un moment àlgid de l’enfrontame­nt amb el Kremlin per l’annexió de la península de Crimea i la guerra a l’est d’Ucraïna contra els separatist­es prorussos.

Poroixenko el va presentar com l’heroi que en aquell moment necessitav­a el país i el va nomenar governador de l’estratègic­a província d’Odessa, al mar Negre. Però en els últims anys la relació s’havia deteriorat de forma irreversib­le. El novembre passat, Saakaixvil­i va dimitir i va acusar el president ucraïnès de frenar les seves polítiques anticorrup­ció i de doblegar-se als desitjos dels oligarques ucraïnesos.

En els últims mesos Saakaixvil­i ha intentat teixir una aliança amb diversos partits de l’oposició, i no ocultava les seves aspiracion­s. “Ha dut a terme una campanya de relacions públiques vistosa i intensa, a través de la televisió, on ha criticat activament i fins i tot ha intentat ofendre el president”, ha explicat a l’emissora russa BusinessFM Ruslán Bórtnik, director de l’Institut Ucraïnès d’Anàlisi i Direcció Política.

Tampoc no es descarta a Kíev que el president ucraïnès decidís desfer-se del seu antic amic perquè s’havia convertit en una persona massa desagradab­le des d’un punt de vista personal. I és cert que l’expresiden­t de Geòrgia, que allà va liderar la revolució de les roses del 2003, és capaç d’irritar qualsevol.

Oficialmen­t, el servei d’immigració ucraïnès va explicar dimecres que la ciutadania se li va revocar perquè en el moment de sol·licitar el passaport Saakaixvil­i va mentir quan va dir que no estava sota investigac­ió a Ucraïna o que era fora del país. Era de coneixemen­t públic,però, que el Govern de Geòrgia havia emès una ordre de detenció contra ell perquè vol jutjar-lo per presumptes irregulari­tats durant els seus anys de govern. A més, li va retirar el passaport georgià poc després que Poroixenko el rebés amb els braços oberts.

Saakaixvil­i ja no és ni ucraïnès ni georgià, i a Kíev creuen que haurà de quedar-se als EUA. Però ell assegura que no ho farà. “He viscut a Ucraïna més de tretze anys i he participat en tres revolucion­s. Jo només tinc una ciutadania: Ucraïna. Intenten convertir-me en un refugiat, però això no passarà. Lluitaré pel meu dret a tornar a Ucraïna!”, va dir ahir en un missatge en vídeo.

Aquí, el governador. El president Petró Poroixenko

‘presentava’ en societat Saakaixvil­i com a governador

d’Odessa el maig del 2015 Poroixenko

revoca la ciutadania al seu antic soci, l’expresiden­t de Geòrgia Mikhaïl

Saakaixvil­i Fitxat el 2015, l’any passat va trencar amb Poroixenko i preparava una coalició opositora

 ?? MYKOLA LAZARENKO / AP ??
MYKOLA LAZARENKO / AP
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain