La Vanguardia (Català)

Violació per violació

Els membres d’un consell tribal pakistanès, ja detinguts, ordenen agredir sexualment la germana adolescent d’un violador

- ISLAMABAD Agències

La policia pakistanes­a ha detingut els 25 membres del consell tribal d’un suburbi de Multan, a la regió del Panjab, per haver ordenat la violació d’una adolescent de 16 anys. La peculiar sentència era la resposta de la jirga a la queixa plantejada per un jove perquè un cosí seu havia violat la seva germana, una nena de 12 anys. L’ofès va ser l’encarregat de cometre la violació i encara no ha estat detingut.

La primera violació va ser el dia 16; la segona, l’endemà, després que la mateixa família lliurés la menor perquè s’executés la sentència del consell. Les dues famílies van presentar denúncies davant la policia el dia 20, però fa només tres dies que les autoritats hi van intervenir, havent recorregut al Centre de Violència de la Dona de la ciutat atesa la inacció policial. Va ser durant els interrogat­oris a les famílies quan va sortir a la llum el paper del consell de vells en l’afer.

Shahbaz Sharif, màxima autoritat de la província del Panjab, va anunciar la suspensió de tots els agents de la comissaria correspone­nt per negligènci­a. Tant les víctimes com les seves mares respective­s estan acollides en un centre de protecció de dones, on havien de rebre la visita de Sharif.

El Tribunal Suprem també ha sol·licitat un informe sobre el cas, que recorda l’especialme­nt notori que va passar el 2002. Llavors l’adolescent Mukhtaran Mai va patir una violació en grup ordenada també per un consell tribal per purgar el crim suposadame­nt comès per un parent. La noia va tenir el valor de recórrer als tribunals per denunciar el seu cas, encara que això li suposés veure’s repudiada socialment. La majoria de les joves violades s’acaben suïcidant per vergonya. Sis homes van ser condemnats a mort pels seus actes, tot i que cinc d’ells van ser alliberats arran de l’apel·lació. Muktaran Mai es va convertir en una activista pels drets de la dona al Pakistan.

“Què hi podem fer? Al nostre poble les disputes s’arreglen així”, va explicar a l’Afp Mohamed Bilal, de 25 anys, membre de la família de l’adolescent violada.

Al Pakistan continua viu el costum de recórrer a la justícia ràpida (i, tenint en compte els resultats, no gens reflexiva) de les anomenades jirgues o panchayats, de les quals formen part els més vells de la tribu. Molts vilatans prefereixe­n aquest sistema a la complicada i corrupta justícia ordinària. Aquest tipus de consell és tolerat, tot i que no reconegut a la major part d’un país de 200 milions d’habitants.

“Un altre consell tribal al sud del Panjab Multan i una altra noia violada. Continuem estant al 2002”, va escriure Mai al seu compte de Twitter. En declaracio­ns telefòniqu­es a Reuters, l’activista va denunciar la violació per revenja.

“Si hi hagués alguna justícia al panchayat haurien d’haver disparat al violador. Per què s’ha de castigar una noia innocent en lloc seu?”, es preguntava Mai.

Al subcontine­nt indi és habitual lliurar dones, sovint nenes, o castigar-les per resoldre disputes familiars o com a compensaci­ó per delictes comesos per homes, una pràctica coneguda com a vani, informa Efe. En un dels casos més sonats, 13 menors d’entre 4 i 16 anys d’un mateix clan van ser lliurades per ser casades amb homes d’una altra família al centre del país i així resoldre una disputa entre dues tribus per un homicidi el 2012.

La mateixa família de la noia la va lliurar perquè s’executés la sentència del grup de vells

 ?? SS MIRZA / AFP ?? Habitació on va tenir lloc la violació, en un suburbi de Multan
SS MIRZA / AFP Habitació on va tenir lloc la violació, en un suburbi de Multan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain