La Vanguardia (Català)

Units contra Rajoy

El PNB té la clau del ple per la corrupció del PP després del no de Cs

- JUAN CARLOS MERINO

PSOE i Podem sumen forces perquè Mariano Rajoy comparegui al Parlament.

Pedro Sánchez va instar dimecres Mariano Rajoy a “posar fi a la seva agonia” i dimitir immediatam­ent. Però com que el líder del PSOE sap que el president del Govern central no té cap intenció de fer-ho, ahir va optar per sumar forces amb Pablo Iglesias per intentar prolongar el que consideren una agonia de Rajoy de manera que no es pugui desmarcar dels escàndols de corrupció que esquitxen el PP.

Sánchez va telefonar a Iglesias i tots dos van acordar posar en marxa la iniciativa que li va proposar la vigília el líder de Podem. Poc després, els grups parlamenta­ris del PSOE i Units Podem van registrar de manera conjunta al Congrés una sol·licitud perquè la seva presidenta, Ana Pastor, convoqui una reunió de la diputació permanent que acordi, al seu torn, convocar un ple extraordin­ari perquè comparegui Rajoy. L’objecte és que el president del Govern espanyol expliqui “els motius pels quals es nega a assumir responsabi­litats polítiques pels casos de corrupció que s’han posat de manifest en el PP i que han motivat que hagi hagut de declarar davant l’Audiència Nacional en la vista oral del cas Gürtel”.

A Pastor no li queda cap altra opció que convocarla diputació permanent, ja que, segons el reglament de la Cambra, n’hi ha prou que ho sol·licitin dos grups parlamenta­ris. Ara bé, està en les seves mans decidir la data d’aquesta diputació permanent i, si escau, la data del ple extraordin­ari, la convocatòr­ia del qual no tenen garantida per endavant el PSOE i Units Podem. Ciutadans ho rebutja, ja que, segons va insistir ahir Albert Rivera, l’esmentat ple extraordin­ari només serviria per brindar a Rajoy l’oportunita­t de “fer un míting i dir el que li doni la gana”. Rivera va defensar que el president del Govern comparegui, com ja està previst, en la comissió d’investigac­ió al Congrés sobre el presumpte finançamen­t irregular del PP, on podrà ser sotmès a un interrogat­ori dels diputats i on, a més, Rajoy tindrà l’obligació de “dir la veritat”.

Així doncs, la clau perquè es pugui convocar o no l’esmentat ple extraordin­ari, segons fonts parlamentà­ries, la té el PNB. I ahir el seu portaveu, Aitor Esteban, no es va oposar expressame­nt al fet que Rajoy comparegui en un ple, encara que va considerar que seria “més lògic i àgil” avançar la seva citació davant la comissió d’investigac­ió.

Pablo Iglesias, en tot cas, va tornar ahir a donar la benvinguda a Pedro Sánchez: “És una bona notícia que el PSOE s’estigui acostant a nosaltres i que puguem col·laborar en aquest objectiu”. Segons la seva opinió, “els nivells de corrupció del PP són inacceptab­les”.

El líder de Podem insisteix que “és una bona notícia que el PSOE s’estigui acostant a nosaltres”

 ?? EMILIO NARANJO / EFE ?? El líder de Ciutadans, Albert Rivera, rebutja un ple en considerar que només serviria perquè Rajoy hi fes “un míting”
EMILIO NARANJO / EFE El líder de Ciutadans, Albert Rivera, rebutja un ple en considerar que només serviria perquè Rajoy hi fes “un míting”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain