La Vanguardia (Català)

L’atur baixa dels 4 milions per primera vegada des del 2009

El turisme estimula l’ocupació i crea gairebé la meitat dels 375.000 nous llocs de treball

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

La taxa d’atur va tancar el mes de juny al 17,22% (3,9 milions d’aturats), segons l’EPA. A Catalunya –la comunitat que va encapçalar la creació d’ocupació en el segon trimestre– la taxa és del 13,2%. Des de principis de l’any 2009 l’atur no havia baixat dels 4 milions.

ECONOMIA 46, 47 i EDITORIAL

L’atur es va situar el trimestre passat per sota de la barrera dels 4 milions per primera vegada des de finals del 2008. Les xifres mostren una recuperaci­ó clara amb mig milió llarg d’ocupats més que fa un any i 660.400 aturats menys. La taxa d’atur se situa en el 17,2%, lluny dels màxims del 26,9% del 2013 però a molta distància dels mínims del 7,9% del 2007.

L’element més negatiu de l’enquesta de població activa (EPA) publicada ahir és que la recuperaci­ó es basa sobretot en l’ocupació temporal. La taxa de temporalit­at (percentatg­e d’assalariat­s temporals sobre el total d’assalariat­s) va créixer un punt en el segon trimestre, fins al 26,81%. “El tret principal de l’economia es manté amb una forta estacional­itat de la feina. A Espanya cau molt l’ocupació en la fase de rescissió i creix molt en la d’expansió però sobretot la temporal”, va dir ahir Raymond Torres, director de Conjuntura i Estadístic­a de Funcas. En els 12 últims mesos, dels 502.500 nous assalariat­s, 299.700 van ser de caràcter temporal. Una part d’aquell augment de la temporalit­at és perquè els sectors que estan tirant del mercat laboral són serveis i especialme­nt l’hostaleria. En el segon trimestre de l’any, dels 375.000 llocs de treball creats, un total de 172.900 van ser en l’hostaleria. El nombre dels que van aconseguir un contracte temporal és fins i tot superior: 255.900.

Es dona la coincidènc­ia que aquest any la Setmana Santa va caure a l’abril, per la qual cosa juntament amb l’arrencada de la campanya turística estiuenca ha provocat una alça de la contractac­ió al sector. Precisamen­t, l’analista d’AFI, María Romero, avisa de la dependènci­a que té el mercat espanyol de l’hostaleria.

A part del sector serveis amb 272.400 d’ocupats més en el segon trimestre, els sectors que més van tirar de l’economia van ser la indústria (65.700 llocs de treball més) i la construcci­ó (52.100).

La reducció de l’atur de 345.100 persones en els últims tres mesos és la més gran de la sèrie històrica que arrenca el 1964, com va recordar ahir el president del Govern, Mariano Rajoy, després d’enaltir les xifres de l’EPA. En un comunicat, el Ministeri d’Economia va indicar que la previsió del Govern és que a finals del 2019 els ocupats superin els 20 milions (avui la xifra se situa en 18,8 milions) mentre la taxa d’atur sigui de l’11% davant l’esmentat 17,22% actual.

Raymond Torres va indicar que “malgrat que hi ha analistes que creuen que a Espanya ha augmentat l’atur estructura­l esperem que a finals del 2021 es pugui recuperar el nivell d’ocupació previ a la crisi”. Ahir Economia va reconèixer que dels més de 3,5 milions de llocs de treball perduts durant la crisi se n’han recuperat 1,86.

Encara que en el segon trimestre la població activa (suma d’ocupats i aturats) es va recuperar lleugerame­nt (34.300), en termes interanual­s cau en 148.000 persones. María Romero assegura que aquest procés es produeix pel canvi demogràfic que fa que hi hagi menys joves i pel denominat efecte de “reversió del treballado­r afegit”. La teoria és que algunes de les persones que amb la crisi es van posar a buscar feina per ajudar l’economia familiar (joves

La taxa baixa al 17,22% gràcies a una reducció rècord dels aturats de 340.700

o dones essencialm­ent) ara han tornat a la seva situació anterior.

La CEOE va destacar ahir que en el segon trimestre es manté la tendència “positiva” del mercat laboral, però va reconèixer que la taxa d’atur és encara “elevada”, per la qual cosa és precís “continuar-se endinsant en reformes estructura­ls”. Per a UGT l’ocupació creada en els últims tres mesos és “temporal, d’escassa qualitat i baixos salaris” i ve de la mà de l’estacional­itat. El sindicat va afegir que la temporalit­at continua “enquistada”. CC.OO. es va expressar en termes similars i va assegurar que la recuperaci­ó econòmica ha reactivat la creació d’ocupació, sobretot el “més precari”.

María Romero, d’AFI, va afegir que les xifres d’ocupació van sorprendre i per això és pel que “s’ha millorat a l’alça les previsions d’ocupació però també les de l’activitat econòmica”. Avui està previst que l’INE confirmi un augment del PIB en el segon trimestre.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Hostaleria. La Setmana Santa i l’arrencada de la temporada turística faciliten la creació de 172.000 llocs de treball al sector
LLIBERT TEIXIDÓ Hostaleria. La Setmana Santa i l’arrencada de la temporada turística faciliten la creació de 172.000 llocs de treball al sector
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain