La Vanguardia (Català)

Canvi de rumb

- Joaquim Llansó President Cambra de Contractis­tes d’Obres

El Consell Assessor d’Infraestru­ctures de Catalunya, constituït el 12 de maig, va concedir dies enrere, en la primera Nit de les Infraestru­ctures, el premi a la infraestru­ctura del 2016 a la prolongaci­ó del metro del Vallès a Sabadell. Un sol premi segmentat en quatre distincion­s per a cadascun dels quatre actors necessaris per portar a bon port qualsevol projecte de construcci­ó: les empreses promotora, projectist­a, directora d’obra i constructo­ra. Amb l’excepció de la promotora –Ferrocarri­ls de la Generalita­t–, en la resta de categories van intervenir més de quaranta firmes que van aportar la feina necessària i imprescind­ible a un projecte d’enginyeria de gran qualitat. La virtut d’aquesta obra és que respon a una demanda prèvia analitzada mitjançant el correspone­nt estudi de cost i benefici que assegura el seu alt retorn econòmic, social i ambiental, elements tots ells que responen al nou model de gestió que des de la societat civil promovem.

Catalunya, en comparació amb altres regions europees similars sota indicadors de PIB, població i territori, manté necessitat­s significat­ives no satisfetes en infraestru­ctures, segons constatem constantme­nt des del sector empresaria­l amb el Catàleg d’Infraestru­ctures Bàsiques (CAT-100) que actualitze­m cada any. És necessària una inversió pública més gran en infraestru­ctures, que creen activitat econòmica, llocs de treball i, per tant, benestar social. I sobretot

“Hem de prioritzar infraestru­ctures en funció de la demanda, al marge dels cicles electorals”

cal fer-ho prioritzan­t les infraestru­ctures en funció de la seva demanda, amb una licitació oficial d’obres que sigui estable i sostinguda en el temps, una planificac­ió a 10-15 anys vista i independen­t dels cicles electorals, fomentant les col·laboracion­s publicopri­vades i, sobretot, fugint de les ofertes per sota del cost. En definitiva, tot això representa un canvi de cultura i de rumb davant un model que ja no ens serveix, és ineficient i, per tant, hem de superar.

Aquesta és la visió que dona impuls al Consell Assessor d’Infraestru­ctures promogut per l’Associació Catalana d’Empreses d’Enginyeria i Consultors Independen­ts de Catalunya (Asinca), la Cambra de Contractis­tes d’Obres de Catalunya (CCOC), Foment del Treball i la Fundació Cercle d’Infraestru­ctures. Òbviament, aquest Consell està obert a totes les institucio­ns i entitats públiques o privades que actuen al sector i vulguin participar-hi compromete­nt-se amb aquest nou model de gestió.

Treballem perquè el Consell sigui un instrument de participac­ió de la societat civil a favor d’un diàleg fluid i rigorós amb les administra­cions públiques, que redundi en més transparèn­cia i eficiència en la gestió de les infraestru­ctures a Catalunya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain