La Vanguardia (Català)

El Consorci construirà per primer cop naus per a pimes a la Zona Franca

Jordi Cornet fixa l’impuls de l’economia digital i la construcci­ó d’habitatge assequible com els dos grans reptes de futur

- DAVID GUERRERO Barcelona

Després d’uns anys que el Consorci de la Zona Franca de Barcelona s’havia de preocupar de resoldre els números vermells en què estava ficat, ha arribat el moment dels nous projectes. Els beneficis van assolir els 8,3 milions d’euros el 2016, un 85% més que el 2015, i obren la porta a impulsar noves idees a curt termini després de consolidar quatre anys de resultats positius.

Un dels projectes més innovadors del Consorci a curt termini és la inversió d’uns 12 milions en la construcci­ó d’unes naus industrial­s consistent­s en mòduls independen­ts d’entre 1.250 i 2.500 metres quadrats dirigides a petites i mitjanes empreses. “Per primera vegada en 100 anys d’història, el Consorci no llogarà terrenys, sinó que construirà l’espai”, va anunciar el delegat especial de l’Estat al Consorci, Jordi Cornet, durant la conferènci­a posterior a un dinar organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona.

Les naus es llogaran a empreses locals que vulguin instal·lar-se a la zona i podran ser compartide­s en el que Cornet va anomenar “un coworking industrial”. Els terrenys del Consorci al polígon industrial de la Zona Franca es troben a prop de la plena ocupació –un 98%, en “ple tècnic”–, tot i que encara queden petits espais com el que acollirà el nou projecte, en una part dels antics terrenys de la Seat.

Les noves empreses que es volen acollir al polígon van en la línia del potencial detectat per l’economia digital a les fires organitzad­es per l’entitat. Els últims mesos s’han estrenat una trobada del sector immobiliar­i digital, Inmotecnia Rent, i un altre de repartimen­t logístic, eDelivery. La celebració del Barcelona Meeting Point la propera tardor arribarà acompanyad­a de la creació d’un nou portal immobiliar­i a escala europea.

Un altre dels plans de futur del Consorci passen per la construcci­ó d’habitatge als terrenys que l’ens públic té a les antigues casernes de Sant Andreu i al barri de la Marina, on ja s’han aixecat 68 pisos. “Hi ha 2.000 habitatges programats i la intenció és buscar socis per fer més habitatge social i assequible”, va detallar Jordi Cornet.

Cap a una orientació social es vol destinar també una part dels beneficis que genera el Consorci de la Zona Franca. Cornet va avançar que estan tancant un acord amb l’Ajuntament de Barcelona i el Govern central per acordar en el pròxim ple que “com a mínim el 5% dels guanys es destinin a ajuts socials” relacionat­s amb l’impuls de l’economia.

L’ens públic ha augmentat un 85% els beneficis i proposa de destinar-ne pel cap baix un 5% a ajuts socials

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Jordi Cornet durant la ponència a la seu de la Cambra de Comerç
LLIBERT TEIXIDÓ Jordi Cornet durant la ponència a la seu de la Cambra de Comerç

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain