La Vanguardia (Català)

Més activitat física a preescolar millora la memòria de treball a l’ESO

Un estudi d’ISGlobal prova aquesta relació positiva en més de mil escolars

- ANA MACPHERSON Barcelona

La memòria de treball, que permet retenir al cap durant un temps curt diverses dades per resoldre un problema o per manipular diferents informacio­ns i arribar a una conclusió, una capacitat fonamental en l’aprenentat­ge, millora significat­ivament en els adolescent­s que van estar actius físicament a preescolar.

És la conclusió principal d’un estudi publicat a The Journal of Pediatrics i elaborat per investigad­ors de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que impulsa l’Obra Social La Caixa. Han participat en la investigac­ió 1.400 escolars de Menorca, Sabadell, Gipuzkoa i València, de manera que els resultats, segons els investigad­ors, són realment extrapolab­les a qualsevol zona d’Espanya.

L’estudi s’insereix en el projecte Inma (Infantesa i Medi Ambient), en què se segueixen més de 4.000 nens des de l’embaràs dels quals, cada dos anys, s’avaluen diferents aspectes de salut, estil de vida, exposició a contaminan­ts, anàlisi de sang i de cabells... Aquesta vegada s’havia demanat a les famílies que expliquess­in quant temps dedicaven al dia els seus fills als 6 anys (als 4 en el cas de Menorca) a activitat física extraescol­ar. I als 14 anys (als 7 en el cas de Menorca) es van convocar els mateixos nens i se’ls va passar un test que mesura la memòria de treball i que es pot fer a la pantalla, per comprovar la rapidesa en la resposta. Els nens havien de prémer una tecla quan es repetís el penúltim número. “És una prova senzilla però molt eficaç per mesurar aquesta capacitat de recordar durant un temps un estímul, i hi havia una diferència significat­iva en la meitat dels nens i les nenes que havien tingut més activitat física als 6 anys”, explica la investigad­ora principal de l’estudi, la psicòloga i doctora en biomedicin­a de l’ISGlobal Mònica López-Vicente. Les diferèncie­s són importants a mesura que creixen, més als 14 anys que als 7.

“Aquesta relació positiva entre activitat física i millor activitat cerebral ja és coneguda, però fent un estudi longitudin­al podem saber que hi ha una relació causal, que més activitat física en la infantesa té un impacte positiu en la capacitat d’aprenen- tatge dels adolescent­s, i això suposa que promoure-la en edats preescolar­s influirà en la salut pública”, assegura la investigad­ora.

Cap dels resultats, positius o negatius, no té valor individual­ment: “Ningú no diagnostic­aria per aquestes proves que un nen en concret té un problema d’algun tipus”, assenyala un altre dels participan­ts en l’estudi, Joan Forns. L’important de la troballa és que demostra que aquest factor estudiat influeix en el desenvolup­ament cognitiu en edats posteriors.

Una part complicada de l’estudi era que les famílies mesuressin l’activitat física de nens i nenes que encara no estan apuntats a cap esport o una altra activitat organitzad­a. Pràcticame­nt

Els investigad­ors van estudiar nens i nenes de Sabadell, València, Menorca i Gipuzkoa als 6 i als 14 anys

es referien al conjunt del seu temps lliure al parc. Però de mitjana, els preescolar­s passaven dues hores a la setmana actius físicament, al marge de l’escola. Els que estaven per sota d’aquesta mitjana van tenir pitjors resultats en la prova de memòria de treball.

Entre nens i nenes hi ha diferèncie­s: passen més temps actius els nens. També veuen més la televisió, però, segons l’estudi d’ISGlobal, aquesta circumstàn­cia no va influir en els tests de memòria de treball que van fer anys després. Sí que s’ha pogut veure una relació negativa, una memòria més pobra, entre els nens més sedentaris. “No sabem com explicar aquesta diferència entre nens i nenes. Pot ser que les activitats sedentàrie­s dels nens siguin més homogènies i les de les nenes més diverses, o que hi hagi activitats sedentàrie­s que juguin a favor de la memòria de treball”, indica López-Valiente. El que és segur és que més activitat física extraescol­ar als 6 anys té un impacte positiu en el rendiment intel·lectual dels adolescent­s.

 ?? MANÉ ESPINOSA/ARXIU ?? Nens i nenes en un curs de natació al complex esportiu Rambla del Celler de Sant Cugat
MANÉ ESPINOSA/ARXIU Nens i nenes en un curs de natació al complex esportiu Rambla del Celler de Sant Cugat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain