La Vanguardia (Català)

Set claus de la llei del Referèndum

La norma es basa en la llei electoral espanyola i la jurisprudè­ncia de la Haia

- ÀLEX TORT

Un preàmbul, trenta-quatre articles repartits en sis títols, una disposició addicional i dues disposicio­ns finals més. Aquesta és l’estructura de l’esborrany de la llei del Referèndum. Per dotar-la de contingut s’han manllevat en bona part de la llei orgànica del Règim Electoral General (Loreg) i la llei 4/2010 de Consultes Populars per Via de Referèndum, aprovada pel govern de José Montilla i anul·lada parcialmen­t pel Tribunal Constituci­onal.

Si la llei del Referèndum recull aspectes d’aquestes dues normes és perquè l’obsessió dels independen­tistes és que el procés referendar­i s’assembli al màxim a qualsevol altre procés electoral.

Van ser quatre diputats de Junts pel Sí –Jordi Turull, Marta Rovira, Lluís Corominas i Jordi Orobitg– i quatre més de la CUP –Anna Gabriel, Benet Salellas, Gabriela Serra i Joan Garriga– els que la van donar a conèixer ahir al migdia a l’auditori del Parlament. De l’oposició només hi van participar quatre diputats, tres de Podem i un de EUiA.

CARÀCTER VINCULANT

Art. 1 Aquesta Llei regula la celebració del referèndum d’autodeterm­inació vinculant sobre la independèn­cia de Catalunya, les seves conseqüènc­ies en funció de quin sigui el resultat i la creació de la Sindicatur­a Electoral de Catalunya.

Segons afirmen el Govern i els dos grups independen­tistes, la gran diferència entre l’1-O i el 9-N és que el resultat del primer serà vinculant. Així ho preveu l’article 1 i es referma en el 4.3.

Tal com va explicar el cupaire Benet Salellas i recull el preàmbul, la llei del Referèndum es fonamenta, entre d’altres, en el dret d’autodeterm­inació, reconegut pel Tribunal Internacio­nal de Justícia de 2010 per a casos no relacionat­s amb la descolonit­zació.

En aquella ocasió, la Haia va dictaminar en relació al cas de Kosovo que “el dret internacio­nal general no preveu prohibicio­ns sobre les declaracio­ns d’independèn­cia i, per tant, la declaració (d’ independèn­cia) no viola el dret internacio­nal general”. El Tribunal Internacio­nal, però, no arriba a jutjar si existeix o no un dret genèric de secessió.

En el cas de la llei que es va proposar ahir, una hipotètica independèn­cia es donaria quan se sabessin els resultats validats per la Sindicatur­a Electoral que tutela tot el procés. I, al contrari, si hi ha més vots negatius que afirmatius, la llei deixa clar que es convocaria immediatam­ent unes noves eleccions autonòmiqu­es.

SOBIRANIA

Art. 2 El poble de Catalunya és un subjecte polític sobirà i com a tal exerceix el dret a decidir lliure i democràtic­ament, la seva condició política.

Estretamen­t lligat al concepte d’autodeterm­inació, ja en el títol segon es fa esment del terme sobirania. I és el Parlament el que, segons l’esborrany, actua com a representa­nt de la sobirania del “poble de Catalunya”. La singularit­at de la norma és àmpliament assenyalad­a quan s’afirma que s’estableix un règim jurídic “excepciona­l” per garantir aquest eventual referèndum.

EMPARA ALS PARTICIPAN­TS

Art. 3.3 Totes aquelles autoritats, persones físiques i jurídiques que participin ja sigui directamen­t, ja sigui indirectam­ent, en la preparació, celebració i/o implementa­ció del resultat del referèndum, queden emparades per aquesta Llei que desenvolup­a l’exercici del dret a l’autodeterm­inació que forma part de l’ordenament jurídic vigent.

Un dels grans debats de les darreres setmanes ha estat si el concurs dels treballado­rs públics podria tenir conseqüènc­ies jurídiques. L’article 3.3 pretén resoldre el problema: aquesta norma “preval jeràrquica­ment sobre totes aquelles normes que puguin entrar en conflicte” i tots aquells que participin en l’organitzac­ió hi quedarien “emparats”. Però també s’indiquen obligacion­s per a les administra­cions: l’article 21 esmenta que “totes les autoritats públiques ( .... ) tenen el deure de col·laborar amb la Sindicatur­a Electoral de Catalunya” per al correcte compliment de les seves funcions.

CENS I QUI HI POT PARTICIPAR

Art. 6 Són cridats a votar en el referèndum les persones que tenen dret de vot en les eleccions al Parlament de Catalunya. També tenen dret de vot els catalans residents a l’estranger que hagin tingut el darrer veïnatge administra­tiu Catalunya, que donin compliment als requisits legalment exigibles i que hagin sol·licitat formalment de prendre part en la votació.

Els condiciona­nts per poder acudir a les urnes són els mateixos que en qualsevol altre procés electoral autonòmic, com ara que ho poden fer els majors de 18 anys. No obstant això, hi ha algunes variables que cal tenir en compte. Així, el Govern ha descartat definitiva­ment poder aprovar i implantar la llei del vot electrònic, que hauria facilitat el vot dels catalans residents a l’exterior. Aquests tenen dues opcions: inscriure’s al registre que va obrir a l’abril el Govern –ara per ara només hi ha censats 5.000 catalans, quan potencialm­ent hi podria haver 200.000 persones– o desplaçar-se a Catalunya, al lloc on puguin estar empadronat­s.

També queda per saber com ha confegit el Govern el cens que en un procés electoral no excepciona­l com aquest aportaria la Oficina del Cens Electoral, que depèn de l’Estat.

No s’ ha fixat un llindar de participac­ió d’acord amb les recomanaci­ons de la Comissió de Venècia.

SINDICATUR­A ELECTORAL

Art. 17.2 La Sindicatur­a Electoral de Catalunya és l’òrgan responsabl­e de garantir, amb competènci­a a tot el territori de Catalunya, la transparèn­cia i objectivit­at del procés electoral, i l’exercici efectiu dels drets electorals.

Atès que Catalunya no té una llei electoral pròpia i que hauria d’emprar les juntes electorals provincial­s, s’haurà de crear expressame­nt per al referèndum una junta electoral pròpia, la Sindicatur­a, subdividid­a en sindicatur­es per a les quatre demarcacio­ns provincial­s. Estarà formada per cinc juristes i politòlegs nomenats per majoria absoluta a proposta dels grups parlamenta­ris. No hi haurà cap jutge, quan a l’Estat la Junta la conformen tretze membres, dels quals vuit són magistrats del Tribunal Suprem. La Sindicatur­a tindria assignades les funcions de validació del cens, dels models oficials de butlletes, sobres o urnes i acreditar els observador­s internacio­nals, a més d’atendre i resoldre dubtes i queixes.

MESES I LOCALS

Art. 31.3 El president i els vocals de cada mesa són designats per sorteig públic entre la totalitat de les persones censades en la secció correspone­nt, que siguin menors de setanta anys.

Els articles 31 i 32 correspone­n a la formació de les meses. I alguns punts, com els que segueixen, són idèntics als de la Loreg: cadascuna de les meses estaria formada per un president i dos vocals designats per sorteig públic entre la totalitat del cens; també es determina que “els càrrecs de president i vocal de les meses electorals són obligatori­s” en cadascuna de les meses. El ciutadà, però, té la possibilit­at de justificar la seva absència davant la Sindicatur­a correspone­nt a la seva demarcació. En aquest àmbit, la norma és bastant semblant a l’estatal, amb la diferència que les meses segons la llei del Referèndum li correspon conformar-les a l’administra­ció electoral del Govern, i no als ajuntament­s. Les sancions es regularan en un futur.

Pel que fa als llocs de votació, la norma presentada ahir estableix que els ajuntament­s els posaran a disposició. En cas contrari, la Generalita­t assegura que té altres locals disponible­s. Actualment un 90% d’alcaldies s’hi han compromès, però represente­n només el 54% de la població. La gran assignatur­a és Barcelona: amb el seu concurs s’arribaria al 70%.

MITJANS DE COMUNICACI­Ó

Art. 12.2 Durant el període electoral els mitjans de titularita­t privada han de respectar els principis de pluralisme polític i social, d’igualtat d’oportunita­ts i de proporcion­alitat i neutralita­t informativ­a en els debats i entreviste­s electorals. Aquests mitjans de comunicaci­ó poden expressar o mostrar suport a una opció sempre que respectin els principis al·ludits i que es tracti l’opció oposada de manera equitativa i raonable.

La llei del Referèndum exigeix “pluralitat” als mitjans de comunicaci­ó privats. Als de titularita­t pública els prohibeix, a més a més, “poder expressar ni mostrar suport per a cap de les opcions sotmeses a l’electorat” i els situa sota la tutela de la Sindicatur­a Electoral.

 ?? XAVIER CERVERA / ARXIU ?? El Parlament va presentar ahir els detalls de la consulta prevista per a l’1 d’octubre
XAVIER CERVERA / ARXIU El Parlament va presentar ahir els detalls de la consulta prevista per a l’1 d’octubre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain