La Vanguardia (Català)

La fiscal general veneçolana desafia el Suprem davant la probable destitució

- Buenos Aires. Correspons­al ROBERT MUR

La fiscal general de l’Estat, Luisa Ortega, es va declarar ahir en desacatame­nt davant el Tribunal Suprem de Veneçuela, la qual cosa podria costar-li la destitució immediata, encara que es dona per fet que aquest és el destí fixat pel Govern, que controla la cúpula judicial. Ortega, una chavista incondicio­nal fins al març, va anunciar uns minuts abans que no compareixe­ria al judici que es va iniciar ahir al Suprem contra ella, promogut per un diputat oficialist­a. La fiscal es va mostrar convençuda de la destitució.

“No validaré un circ que tenyirà la nostra història amb vergonya i dolor”, va dir Ortega en anunciar el desacatame­nt. “No he comès delictes ni faltes, i no em sotmetré a aquest tribunal inconstitu­cional i il·legítim”, va afegir. “Això és un cop d’Estat més grotesc que el de Pedro Carmona”, va indicar, amb referència a l’empresari que el 2002 va assumir la presidènci­a durant unes hores abans de fracassar l’intent colpista contra Hugo Chávez.

Abans de començar la vista, el Suprem va nomenar com a vicefiscal general de l’Estat la chavista Katherine Harrington, desautorit­zant la designació en aquell càrrec de Rafael González que havia fet Ortega i que dilluns va ser ratificat pel Parlament, de majoria opositora.

Ortega va insistir a denunciar el trencament constituci­onal. “Han canviat les sentències, les han maquillade­s, perquè encara hi ha una ruptura de l’ordre constituci­onal, i això significa que jo tenia raó”, va dir la fiscal en al·lusió a les sentències dictades a finals de març pel Suprem, on l’Alt Tribunal va usurpar les funcions de l’Assemblea Nacional (AN). Al cap de pocs dies, el mateix tribunal va anul·lar les seves decisions a instàncies del president Nicolás Maduro, després que Ortega les qüestionés, iniciant el seu desafiamen­t al Govern.

Posteriorm­ent, Ortega va sol·licitar la destitució dels magistrats del Suprem. El que llavors va ser considerat un autocop per la comunitat internacio­nal va esperonar l’oposició a iniciar l’1 d’abril una onada de protestes diàries que ja han deixat 90 morts i 4.658 processats, segons va explicar ahir Ortega, alhora que denunciava obstrucció per part de la policia per investigar aquestes morts.

D’altra banda, Maduro va dedicar ahir a l’oposició unes paraules que podrien perfectame­nt adreçarse al mandatari per demanar eleccions per a una assemblea constituen­t el 30 de juliol. El president de l’AN, Julio Borges, va anunciar el dilluns que el 16 de juliol serà convocat un referèndum perquè els veneçolans avalin o no la constituen­t. “Ningú no pot pretendre instal·lar un Estat paral·lel, il·legal, inconstitu­cional, improvisat”, va dir Maduro. “Ningú no pot pretendre imposar al país un esdevenime­nt polític que no té aparences de constituci­onalitat i legalitat”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain