La Vanguardia (Català)

Mossul: d’alliberado­rs a invasors

- Tomás Alcoverro

Anomenaven Mossul la ciutat de les dues primaveres, la ciutat verda o d’Al-Hadbaa al·ludint a l’inclinat minaret de la gran mesquita d’AlNuri, ara destruïda, en la qual fa tres anys Abu Bakr al-Bagdadi va proclamar el seu pretès califat. Molt a prop ha aguantat aquests bàrbars de l’islam l’església de Sant Tomás, una de les més antigues de la regió, dedicada a aquell apòstol que va evangelitz­ar aquests pobles de l’Orient Mitjà.

En una de les meves primeres visites a aquesta disputada ciutat d’àrabs sunnites, kurds, assiris, turcmans –els francesos durant les intrigues de les negociacio­ns dels acords de Sykes-Picot l’havien inclòs a la seva zona de domini colonial, però els britànics, interessat­s per la seva riquesa petrolífer­a, van aconseguir unir-la a l’Iraq que havien d’administra­r–, vaig recórrer els marges orientals del Tigris amb la seva zona turística de residèncie­s i moderns xalets i les seves cascades del riu Khosar... A l’altra ribera s’estenia el nucli antic amb els estrets carrers, les mesquites i esglésies.

La presa de Mossul el 10 de juny del 2014, va sacsejar el món. El comandamen­t de l’exèrcit iraquià va abandonar la ciutat i les seves tropes no van resistir l’escomesa de les forces guerriller­es gihadistes i fins i tot es va témer llavors que, després d’ocupar una i una altra localitat, poguessin arribar fins a la capital. Part de la població va rebre els atacants com a alliberado­rs.

Durant aquells dies vaig poder visitar un camp de refugiats procedents de Mossul, segona ciutat del país, armat a prop de la línia divisòria amb el Kurdistan, i em va sorprendre que molts clamessin més contra els bombardejo­s de l’aviació iraquiana del primer ministre xiïta, Al-Maliki, que contra els atacs dels invasors. Molts creien que la derrota de les forces armades en mans de l’EI significav­a el final de la seva opressió. Les seves il·lusions es van esvair aviat amb la barbàrie, la crueltat, el fanatisme dels milicians del califa Al-Bagdadi.

Les guerres contemporà­nies de l’Orient Mitjà es caracterit­zen perquè, sobretot, són guerres urbanes, des d’Amman en el setembre negre del 1970 entre soldats jordans i fedaïns palestins a la de Beirut, que va durar del 1975 al 1990, passant pels bombardejo­s dels Estats Units sobre l’Iraq del 1991, o durant el 2003, els atacs israelians a la Gaza bloquejada, i ara les batalles sirianes a Hama, Homs, Alep, AlRaqqa...

Les poblacions civils atrapades entre dos focs són les primeres víctimes, els escuts humans i ostatges. Vuit mesos ha necessitat l’exèrcit per conquerir Mossul. A més de les tropes regulars, lluitaven milícies xiïtes proiranian­es, destacamen­ts kurds, amb el suport de militars dels Estats Units. El Govern de Bagdad va fer esforços per resistir les ambicions intervenci­onistes militars turques. No serà fàcil restablir l’ordre, la seguretat. Mossul va quedar dividida com Beirut, Alep, Homs, entre barris de l’est i de l’oest en zones que van patir les batalles amb diferent intensitat. Hi ha risc que si les milícies xiïtes penetren a Mossul, com havia passat abans a Fal·luja (una altra població de gran majoria sunnita), puguin dur-se a terme violentes revenges. El denominat califat va perdent la seva base territoria­l a l’Iraq, a Síria , però continuarà l’amenaça implacable, de la guerra del terror i la seva acció subversiva podrà assolir mig món. Els gihadistes, aprofitant el fracàs de l’Estat nacional a l’Orient Mitjà, van somiar abolir la frontera del desert entre l’Iraq i Síria i imposar la Umma o comunitat dels creients de l’islam per sobre de les divisions colonials. Malgrat l’actual fragilitat no sembla tan fàcil desmantell­ar els estats existents com l’Iraq o Síria, perquè han estat capaços en aquest temps tan vertiginós d’aconseguir les seves pròpies alternativ­es d’organitzac­ions jurídico-polítiques.

Cal tenir en compte, a més, que aquells controvert­its acords de Sykes-Picot van ser també acceptats per elits locals que han progressat amb els nous estats erigits després de la derrota de l’imperi otomà. Molts habitants sunnites de Mossul continuen desconfian­t del poder, sobre tot xiïta, del Govern de Bagdad. Mossul és una altra ciutat perduda de l’Orient Mitjà.

Molts ciutadans es queixaven més dels bombardejo­s d’Al-Maliki que dels atacs dels gihadistes

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain