La Vanguardia (Català)

Rajoy té por del desgast de la comissió del cas Bárcenas

oeL’oposició atribueix a l’extresorer un pacte de silenci amb el líder del PP oeEl compareixe­nt rebutja demanar perdó per la presumpta corrupció oeEl president menysté la utilitat de la investigac­ió parlamentà­ria

- JOSÉ MARÍA BRUNET CARMEN DEL RIEGO TONI BATLLORI

A plantofade­s. Així va discórrer ahir la compareixe­nça de l’extresorer del PP Luis Bárcenas en la comissió oberta al Congrés per investigar el presumpte finançamen­t il·legal del PP. Bárcenas va anunciar que guardaria silenci, i ho va fer sobre totes les qüestions substantiv­es, però el va trencar per entrar en diversos xocs frontals amb els portaveus de l’oposició. L’extresorer es va guardar molt bé de proporcion­ar cap dada sobre les finances del PP, apel·lant al seu dret a la defensa en els processos judicials que té oberts, i l’oposició va veure en aquest silenci mesurat i selectiu la prova que hi ha un pacte entre Bárcenas i la cúpula popular, per conveniènc­ia compartida.

No es pot dir que ho fes sense parpelleja­r, però Bárcenas va aguantar a peu ferm l’allau d’acusacions i retrets que li va dirigir l’oposició i, no satisfet, va sortir diverses vegades de la barrera del seu silenci per envestir a tort i a dret. Aquesta part, la dels rampells d’atac, la tenia ben pensada.

A Irene Montero (Podem) li va recordar els guanys presumptam­ent il·lícits de Juan Carlos Monedero. A Joan Tardà (ERC), la condemna de l’exconselle­r Jordi Ausàs per contraban de tabac. A Toni Cantó (Cs) el va instar a “no fer teatre” al Congrés quan el diputat li va demanar que repetís la seva negativa a contestar com a resposta a cada pregunta. I al PSOE el va acusar d’inventar-se que els jutges acusin el PP d’haver funcionat com una “organitzac­ió criminal” en la gestió de les seves finances.

Fent un resum de totes les seves insolèncie­s, Bárcenas va dir que ell no en tenia la culpa si els partits no havien obtingut els resultats que esperaven de la seva compareixe­nça. “No és per mi –va dir–, sinó per la poca traça de l’oposició” pel fet d’haver-lo citat quan encara s’està celebrant el judici del cas Gürtel i està pendent el dels papers de Bárcenas. Precisamen­t en aquest judici haurà de comparèixe­r Mariano Rajoy en qualitat de testimoni el dia 26 de juliol.

Els diputats van apel·lar al respecte que mereix la Cambra de representa­ció dels ciutadans i la institució en què rau la sobirania popular. I Bárcenas va contestar que la seva prioritat és una altra, la de garantir la seva pròpia defensa.

Les declaracio­ns judicials de l’extresorer popular es van revelar, en tot cas, com la font principal dels atacs de l’oposició. Isabel Rodríguez (PSOE) i Toni Cantó (Cs), per exemple, van subratllar que quan va deixar el Senat Bárcenas va dir que havia lliurat un sobre amb més de 4.000 euros a Mariano Rajoy i que aquest va destruir a la seva triturador­a algun tipus de document adjunt que podia suposar una prova. L’extresorer popular va aguantar impertèrri­t la lectura de les seves manifestac­ions en seu judicial, principalm­ent davant el jutge Pablo Ruz, que durant un temps va ser l’instructor del cas Gürtel.

Però tots els intents que Bárcenas ratifiqués o completés les seves manifestac­ions davant els jutges van ser en va. L’extresorer del PP va deixar molt clar que no havia anat al Congrés a explicar fets, sinó obligat per la convocatòr­ia, i només va fer ús de la paraula quan li va semblar que els portaveus exageraven o falsejaven alguna dada. Algun d’ells, com Tardà, van decidir evitar els esforços inútils i la consegüent malenconia, i van anar directes a objec- tius concrets. El representa­nt d’ERC no va reclamar gaires explicacio­ns a Bárcenas i va dir que es conformava que demanés perdó. Llavors va sorgir el Bárcenas més autèntic, fidel amb les seves paraules als seus actes. “Per què he de demanar perdó? Que en va demanar, Ausàs, pel seu contraban?”, es va preguntar. I Tardà li va respondre:

“Ausàs va ser expulsat en dotze hores”. “Sí, però de seguida el van recol·locar”, va deixar anar Bárcenas, potser per buscar un paral·lelisme amb el seu acomiadame­nt en diferit. “Això [que Ausàs va ser recol·locat] és fals”, va replicar el portaveu d’ERC.

El PP no va fer preguntes a Bárcenas. El portaveu popular, Carlos Rojas, va afirmar que el propòsit dels “torquemade­s” de l’oposició era “desgastar” el PP amb una comissió que serà qüestionad­a davant el Tribunal Constituci­onal.

“Qui munti un circ, que porti els seus propis personatge­s”, va dir Pablo Casado en la roda de premsa posterior al comitè executiu del Partit Popular, que, sota la presidènci­a de Rajoy, es va reunir ahir alhora que ho feia la comissió d’investigac­ió al Congrés.

Però el silenci dels populars és més una aparença que no pas el que de debò els agradaria fer. Volen fer

PSOE i Cs creuen que el líder popular va destruir proves del finançamen­t il·legal

El compareixe­nt rebutja demanar perdó per les presumptes pràctiques de corrupció

veure que la comissió no els afecta, que són coses del passat, i que on hi hagi unes dades econòmique­s com les que registra Espanya, res no podrà entelar la bona gestió del Govern central, que ahir mateix va aconseguir al Senat l’aprovació definitiva dels pressupost­os generals de l’Estat. Però la realitat desmenteix les paraules, i el PP dona tanta importànci­a a la comissió d’investigac­ió de les seves finances i a la compareixe­nça de Bárcenas que en l’executiva del partit la van tractar en dues intervenci­ons, la de Rajoy i la del coordinado­r general, Fernando Martínez-Maillo.

Cap dels dos no va parlar de l’extresorer

“Si l’oposició només vol parlar del passat, nosaltres parlarem del futur”

popular, però sí de la comissió, que pot ser motiu de maldecaps per al Govern central i el PP, en un moment en què la situació política, al marge del procés sobiranist­a a Catalunya, no va malament per als populars. Rajoy va parlar per desacredit­ar la iniciativa de la comissió, que amb paraules més gruixudes el màxim responsabl­e del PP en la comissió, Martínez-Maillo, va qualificar de “comissió inquisitor­ial que només vol imposar la llei de la selva i arraconar el PP”.

Les conclusion­s de Rajoy van ser unes altres: aquesta comissió no aporta res en la lluita contra la corrupció; “busca un desgast partidista del Govern” i és igual qui hi comparegui i qui no, qui declari i qui no, perquè les conclusion­s “ja les tenen redactades els partits”. I, en una asseveraci­ó poc realista, va concloure: “Si l’oposició només vol parlar del passat, nosaltres parlarem del futur”. Els populars veuen en la co- missió d’investigac­ió del Congrés un intent d’aïllar el PP, de fer-lo aparèixer de cara a les pròximes eleccions com un empestat, però no ho estan aconseguin­t perquè el partit no està aïllat: “Governa en minoria i ha aconseguit arribar a acords amb set partits”.

L’executiva del PP va insistir ahir en les aparences d’il·legalitat que, a parer seu, pesen sobre la comissió, perquè no fixa un termini temporal i un objecte d’investigac­ió, i esperaran a avui per veure si la Mesa accepta el seu recurs de revisió. Si finalment decideix rebutjar-lo, ja està decidit que recorreran al Tribunal Constituci­onal.

 ?? DANI DUCH ?? Luis Bárcenas mira cap a una altra banda en la comissió del Congrés que investiga el finançamen­t del PP
DANI DUCH Luis Bárcenas mira cap a una altra banda en la comissió del Congrés que investiga el finançamen­t del PP
 ??  ??
 ??  ??
 ?? SANTI DONAIRE / EFE ?? Mariano Rajoy ahir en la reunió del comitè executiu del PP
SANTI DONAIRE / EFE Mariano Rajoy ahir en la reunió del comitè executiu del PP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain