La Vanguardia (Català)

SII IVA? Així, no

- Antonio Durán-Sindreu Buxadé Professor UPF i soci director de DS

En aquest malaltís món de les abreviatur­es, l’SII és el que es coneix com a Sistema d’Informació Immediata; una nova obligació que Hisenda exigeix a determinad­es empreses i que consisteix a subministr­ar a “temps real” un ingent nombre d’informació registral. Personalme­nt, no opinaré sobre la seva conveniènc­ia però sí sobre la forma en què s’ha gestat la seva aprovació. Crec, de debò, que l’SII és un clar exemple de col·laboració social mal entesa. M’explico. Si es pretén que les empreses col·laborin, no hi ha res millor que fer-les partícips de tot projecte en el qual el seu èxit exigeixi la seva participac­ió. I sí; ja ho sé. Se n’ha fet una prova pilot. El que passa és que la mostra d’empreses que hi ha participat no és representa­tiva de l’heterogeni entramat i realitat empresaria­l. L’SII requereix formació, recursos i inversió; requereix verificaci­ó i temps; escoltar un representa­tiu nombre d’empreses que participi en el projecte des que sorgeix la idea fins al seu desenvolup­ament i posada en marxa. Només així es fomenta el necessari diàleg constructi­u. El contrari és la imposició i aquesta sempre provoca rebuig. És doncs necessari canviar els actuals cànons de conducta en un país en què hi ha un alt nivell de compliment voluntari en el pagament d’impostos i un preocupant dèficit d’exemplarit­at. Tot i això, la resposta que l’SII ha suscitat no permet concloure que les coses s’han fet bé. Només hi ha queixes i clamor pels seus costos i per la seva ràpida implantaci­ó; per la inoportuni­tat de la data; pels molts dubtes que la seva aplicació planteja. Fa la sensació d’una certa falta de sensibilit­at envers el contribuen­t, que en ocasions sembla que l’únic que importa és que pagui. Davant

Hi ha una constant translació de costos de l’administra­ció cap a les empreses

d’aquesta situació, la solució no és fer tan sols una bona campanya d’informació i penjar al web de l’administra­ció una completa relació de consultes i respostes. No. Es tracta que el contribuen­t col·labori i participi en el desenvolup­ament de la idea i que la seva aplicació sorgeixi del diàleg i del consens; fer-le’n còmplice.

Una qüestió no menys important és la constant translació de costos de l’administra­ció cap a les empreses, que, amb l’excusa de la lluita contra el frau, pesen ja de forma asfixiant sobre elles. Es tracta d’una pressió fiscal indirecta desproporc­ionada, contrària per cert a l’article 3.2 de la llei General Tributària, sobre la qual cal reflexiona­r, així com sobre la necessitat de compensar econòmicam­ent els qui la pateixen i sobre la conveniènc­ia de dotar de més mitjans l’administra­ció en lloc de traslladar costos a les empreses, que no tenen com a principal objectiu fer de “policia fiscal”, sinó generar riquesa amb què finançar l’Estat de benestar sense burocratit­zar la seva gestió fins a desincenti­var la digna funció de l’empresari i de l’emprenedor­ia. Per això em pregunto, SII? I responc: així, no.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain