La Vanguardia (Català)

‘La Vanguardia’ s’uneix a la campanya estival del Banc de Sang

- BEATRIZ JIMÉNEZ Barcelona

El Palau Robert obrirà les seves portes demà per acollir una nova campanya de donació de sang. La jornada solidària, de les 10 del matí a les 9 de la nit, presenta la col·laboració de La Vanguardia, i pretén compensar la pèrdua de donacions, que durant l’estiu és de fins a un 30%.

La coordinado­ra del Banc de Sang i Teixits, Oti Ragull, explica que es pretén arribar als 400 participan­ts en una jornada que disposarà de voluntaris de la Creu Roja. Seran ells els qui informin i animin els possibles donants que no tinguin cita prèvia. “Amb una donació –recorda Ragull– es poden salvar fins a tres vides”, per la concentrac­ió de glòbuls vermells, plaquetes i plasma que cada bossa conté.

Les recollides de sang han de ser regulars perquè les plaquetes caduquen al cap de cinc dies. Per aquesta raó, sempre cal tenir sang disponible i en bon estat. En aquesta línia, els organitzad­ors prenen mesures perquè no faltin litres i mouen les campanyes als llocs de descans on es traslladen les famílies. Per exemple, a l’estiu, algunes recol·leccions es localitzen a prop de les platges.

El procés que segueix la sang recollida presenta diferents passos. En primer lloc, els litres donats es porten a l’edifici central del Banc de Sang, que recull totes les donacions de Catalunya. Una vegada allà, la sang s’analitza i es fracciona per,

Cada estiu les reserves de sang es ressenten del descens del 30% de les donacions

després, repartir-se a tots els hospitals.

Quant als grups de sang més sol·licitats, Ragull detalla que, encara que tota sang és benvinguda, el zero negatiu sempre és el que es requereix més als hospitals per la seva qualitat universal.

Amb aquesta campanya s’espera assolir una part de l’estoc que cobreixi les necessitat­s de l’estiu i fomentar l’altruisme ciutadà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain