La Vanguardia (Català)

Més de 900 familiars ja s’han fet la prova genètica

El Govern impulsa el Programa d’Identifica­ció Genètica per a familiars de persones desaparegu­des durant la Guerra Civil i la dictadura franquista

-

Fins avui ja han participat en el Programa d’Identifica­ció Genètica més de 900 familiars de persones desaparegu­des durant la Guerra Civil i la dictadura. Aquestes persones, de tot Catalunya, s’han fet la prova d’identifica­ció genètica i les dades obtingudes es creuaran amb les de les restes òssies exhumades. Durant els pròxims mesos, com ja s'està fent, es continuara­n prenent mostres a les demarcacio­ns de Tarragona, Lleida, Girona i Barcelona per crear la base de dades que ordena i classifica els perfils genètics de familiars de desaparegu­ts.

El Programa d’Identifica­ció Genètica, que es va presentar el setembre passat, és una iniciativa coordinada i impulsada pel Departamen­t d’Afers Exteriors, Relacions Institucio­nals i Transparèn­cia, amb la col·laboració dels departamen­ts de Salut i Justícia. Es tracta d’un projecte pioner en el context dels territoris que van patir la Guerra Civil i la dictadura.

El Govern considera un dret i un deure recuperar i identifica­r les restes de persones desaparegu­des a Catalunya durant la Guerra Civil i la dictadura. Tal com apunta el conseller Romeva, “aquest és el moment oportú per aprofundir en el coneixemen­t de la nostra memòria i sobretot per ajudar a construir la societat catalana del futur: una societat de pau”.

5.500 FAMILIARS REGISTRATS

El Departamen­t d'Afers Exteriors està informant els més de 5.500 catalans registrats al Cens de persones desaparegu­des sobre el procedimen­t per fer-se la prova genètica, totalment gratuïta, als centres mèdics de Catalunya. Les primeres proves es van fer a l'Hospital Vall d’Hebron de Barcelona el mes de novembre i han continuat a tot el territori amb l’objectiu d'arribar a tots els registrats.

Paral·lelament, el Laboratori de Genètica de la Vall d'Hebron fa l’estudi dels perfils genètics i està creant una base de dades per fer l’encreuamen­t amb la base de dades de les mostres genètiques de les restes òssies. El procés és llarg i laboriós, i l’encreuamen­t entre les dues bases de dades i l'obtenció de resultats seran progressiu­s.

 ??  ?? PROVA GENÈTICA.
El frotis bucal permet conèixer el perfil genètic dels familiars de desaparegu­ts
PROVA GENÈTICA. El frotis bucal permet conèixer el perfil genètic dels familiars de desaparegu­ts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain