La Vanguardia (Català)

Set directius del Santander, imputats en el cas HSBC

- Madrid

El magistrat de l’Audiència Nacional José de la Mata ha citat a declarar en qualitat d’investigat­s per delicte de blanqueig de capitals set directius de Banco Santander i tres de BNP Paribas a la peça del que es coneix com la llista Falciani. Els directius hauran de declarar els dies 12, 13 i 14 de juny, després dels escorcolls efectuats fa un any a la ciutat financera del Santander a Boadilla del Monte (Madrid) i després que el magistrat hagi examinat documentac­ió del Banc d’Espanya que revela moviments de fons de clients amb residència a Espanya des del Santander, Santander Investment­s i BNP Paribas a l’HSBC Private Bank Suisse.

La interlocut­òria precisa que aquest entramat va permetre amagar la titularita­t real de les accions de Bankinter i que posseïen –per valor del 8%– l’expresiden­t del Santander, Emilio Botín, i el seu germà, Jaime Botín Sanz, així com els seus fills respectius. L’omissió de tributació de part de la fortuna de l’exbanquer –es calcula que va ocultar 2.000 milions d’euros a l’HSBC de Suïssa i a Panamà– va donar lloc a la denúncia a l’Audiència Nacional per delictes contra Hisenda malgrat haver regularitz­at la seva situació amb el pagament de més de 200 milions d’euros al fisc.

Els set investigat­s del Santander són l’exsecretar­i general el 2005 i expresiden­t del comitè d’anàlisi de l’entitat entre el 2005 i el 2014, Ignacio Benjumea Cabeza de Vaca, i l’exdirector del departamen­t de prevenció de blanqueig, Carlos Fernández García. També els responsabl­es vinculats a prevenció en banca majorista. De BNP Paribas hauran de declarar dos directius del departamen­t de compliment normatiu i l’exdirector­a d’operacions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain