La Vanguardia (Català)

Jordi Roch, el més músic dels metges

- Maricel Chavarría

Té una d’aquelles memòries privilegia­des que sembla que guanya amb els anys i un anecdotari extens i interessan­t per fer-la brillar. Ahir ho van veure els assistents al dinar-col·loqui que el Cercle del Liceu va dedicar al metge i gestor musical Jordi Roch (Barcelona, 1931), ànima emèrita de Joventuts Musicals, expresiden­t del Consell Internacio­nal de la Música de la Unesco... i ara catalitzad­or de l’Associació Franz Schubert i de la Schubertía­da de Vilabertra­n... “Una jubilació –diu– molt honrosa”.

Tothom va sortir del dinar sabent una mica més de la història de la vida musical barcelonin­a, de què Roch ha estat fervent activista, i amb més consciènci­a del vessant pedagògic que ell mateix va impulsar des de la xarxa de Joventuts Musicals.

“La formació que vaig rebre és una caracterís­tica de la meva persona; vaig anar a una escola on la música era molt important, i ja sabem per científics americans que els nostres hemisferis cerebrals es connecten per unes fibres que es desenvolup­en molt mitjançant la música”. Així començava la xerrada el doctor Roch, el més músic dels metges, com es defineix a si mateix. I això últim no és fútil, ja que pacients com Frederic Mompou i Xavier Montsalvat­ge “sabien que quan em parlessin dels seus problemes jo no els considerar­ia de cap altra galàxia”.

Deu ser per l’edat que li plouen els homenatges. El baríton Matthias Goerne li va fer el seu fa un parell d’anys. Ahir, ufà pels 25 anys de la Schubertía­da, Roch va respondre feliç a moltes preguntes... Com veu que un músic jove és tan bo?

 ?? M. CH. ?? Roch ahir al Cercle del Liceu, entre Joan Oller i Josefina Bas
M. CH. Roch ahir al Cercle del Liceu, entre Joan Oller i Josefina Bas
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain