La Vanguardia (Català)

Ivanka no es pot fer massatges

El llibre ‘feminista’ de la filla de Trump, fortament criticat per irreal

- FRANCESC PEIRÓN Nova York

Que publiqui un llibre Ivanka Trump, la filla predilecta del president dels Estats Units i una de les principals assessores de la Casa Blanca, ha estat l’excusa perfecta per disparar contra ella amb crítiques carregades amb bala.

El seu Women who work: rewriting the rules for success, és a dir, dones que treballen i reescriuen les normes per tenir èxit, títol que referit a ella, criada entre els oripells d’un multimilio­nari, que no va haver de sortir a buscar feina perquè el seu pare li va crear la seva pròpia marca, ja ha sonat com un sarcasme entre les persones del seu mateix gènere que tenen jornades de moltes hores per salaris de misèria, que no tenen el seu aixopluc. I a les xarxes socials ja n’hi ha que carreguen criticant com pot ser que una persona que té un exèrcit de nannies per cuidar els seus tres fills disserti sobre la condició laboral.

El llibre, a la venda des de dimarts, a la plataforma Amazon ha aconseguit dues estrelles d’un total de cinc. Entre els comentaris dels lectors es dedueix que el relat és insípid, irrellevan­t, “obsolet des de l’origen i mancat de tacte”.

Una lectora es burla, compassiva­ment, de com “Ivanka explica que dur i difícil que és tot plegat quan has nascut rica”. Una altra afirma que n’ha extret una lliçó: “L’únic camí perquè una dona aconseguei­xi una feina és a través del nepotisme”. I, a més, “quan eres rica et denuncien per haver robat el disseny d’unes sabates”. Una tercera afegeix, divertida: “Al llibre Ivanka subratlla que ella és una feminista de debò, cosa que prova aconseguin­t que el seu pare li donés una feina per la qual no es-

L’autora lamenta que la campanya electoral la tenia tan ocupada que no podia ni assistir a meditació

tava qualificad­a, amb un despatx i un equip de la mateixa mida que el del seu marit a la Casa Blanca”.

El seu marit, Jared Kushner, de 36 anys, i Ivanka comparteix­en sovint la Sala Oval, l’epítom del poder, i apareixen al costat dels grans mandataris globals. El matrimoni posseeix una fortuna d’almenys 240 milions de dòlars en béns i gaudeixen d’un imperi empresaria­l valorat en uns 740 milions.

El gendre va ser nomenat assessor especial del president al gener i ella va seguir el camí oficial al març. “Sentir-me còmoda i expressar-me autènticam­ent com una executiva amb fills va ser com un viatge per a mi”, afirma. La humilitat no va inclosa en el seu catàleg.

Ivanka mateixa, de 35 anys, es fica de cap en arenes movedisses. Al llarg d’un passatge –la major part del volum el va escriure abans que el seu pare guanyés la presidènci­a–, explica el dur exercici de ser consellera electoral.

Lamenta que aquesta ocupació tan estressant la va mantenir molt ocupada, per la qual cosa va haver d’adoptar “un estil de vida de supervivèn­cia, sense temps per meditar o poder fer-se fer un massatge”.

A partir d’aquesta confessió tan de mercat laboral popular, assenyala que “el temps per canviar la narrativa al voltant de la dona que treballa va molt endarrerit”. El seu text és ple de llocs comuns i tòpics de llibres d’autoajuda. “Persegueix la teva passió. Assegura’t que tu, i no els altres, defineixes el teu èxit. Construeix una vida en què l’amor ompli completame­nt la teva multidimen­sió”.

En la seva ressenya a The New York Times, Jennifer Senior es pregunta: “Per a qui escriu, Ivanka Trump?”. Defineix el llibre com “un batut de maduixa de citacions inspiracio­nals”. Tant fa referència a Sòcrates com a una celebrity.

 ??  ??
 ?? JEWEL SAMAD / AFP ?? El llibre d’Ivanka Trump en una llibreria de Nova York
JEWEL SAMAD / AFP El llibre d’Ivanka Trump en una llibreria de Nova York
 ??  ??
 ?? NICHOLAS KAMM / AFP ??
NICHOLAS KAMM / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain