La Vanguardia (Català)

Premià instal·la màquines de reciclar amb premis

Nou sistema pioner a l’Estat de recollida de petits envasos amb recompensa quan s’hi dipositen envasos de plàstic i alumini

- FEDE CEDÓ Premià de Dalt

L’Ajuntament de Premià de Dalt (Maresme) ha iniciat una prova pilot, única a l’Estat, que consisteix a instal·lar set màquines dissenyade­s exclusivam­ent per reciclar envasos petits, “els que habitualme­nt omplen les papereres públiques”, va detallar l’alcalde, Josep Triadó.

Amb el conseller de Medi Ambient, Josep Rull, de mestre de cerimònies, l’empresa R3think va presentar ahir la nova màquina, fabricada a Sant Adrià de Besòs, que acumula llaunes i ampolles de plàstic de fins a 1,5 litres. A canvi, l’usuari rep un ecopunt canviable pels premis inclosos en un catàleg. Per exemple, un cafè surt de franc al bar de la plaça a canvi de 20 ecopunts.

La màquina comprimeix les ampolles de manera pneumàtica fins a deu vegades la seva mida, i les llaunes a sis. Les acumula en un contenidor que després recollirà una oenagé, que venent els residus obtindrà beneficis. “Cada 50 llaunes es paguen a un euro”, detalla Jordi Ferrer, gerent de l’empresa.

“No es tracta de fer la competènci­a al contenidor groc”, explica l’alcalde, sinó de reduir els residus que habitualme­nt es llencen a terra després dels concerts i actes multitudin­aris en places i espais públics. El benefici per a l’empresa, segons Ferrer, no és el reciclatge, sinó la publicitat que s’emet a través de la pantalla tàctil que incorpora el giny, des d’on també s’accedeix a la informació municipal. L’avenç, per Rull, s’ajusta a l’estudi de viabilitat que la Generalita­t ha iniciat “sobre sistemes de devolució i retorn” de residus coneguts com a littering que es localitzen en llocs de pública concurrènc­ia i “tanca el cercle” dels sistemes de reciclatge.

 ?? PEDRO CATENA ?? Una de les màquines de reciclar amb premi de Premià de Dalt
PEDRO CATENA Una de les màquines de reciclar amb premi de Premià de Dalt

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain