La Vanguardia (Català)

‘Such a lovely place’

- Quim Monzó

Ala pàgina web de l’hotel California, de Todos Santos, a l’estat mexicà de Baixa Califòrnia, s’hi llegeix: “Durant els anys 1960 i 1970 els detalls precisos de la història de l’hotel són una mica confusos, la qual cosa no és estranya degut a la particular cultura d’aquella època en general... Hi ha moltes històries. Que siguin realitat o mites no ho sap ningú del cert. Però un rumor, fabricat a la dècada del 1990 per algú que no té connexió amb els propietari­s de l’hotel, afirma que The Eagles en van ser alguna vegada els amos. Això és inequívoca­ment fals. Però, malgrat que els actuals propietari­s de l’hotel no tenen cap filiació amb The Eagles, ni en promouen cap associació, molts visitants queden captivats per les coincidènc­ies entre la lletra de la popular cançó i l’arquitectu­ra de l’hotel i els seus voltants. Moltes de les altres llegendes, així com aquesta, no han estat corroborad­es però de tota manera continuen fascinant el públic”.

No sé a vostès, però a mi amb aquest text em queda clar que aquest hotel California té poc a veure amb la cançó de The Eagles i que no vol fer passar bou per bèstia grossa. Es va inaugurar el 1948 i la cançó va aparèixer el 1976, amb una portada que reprodueix una fotografia de David Alexander de l’hotel Beverly Hills. Però aquests aclariment­s explícits no han impedit que el grup estatunide­nc hagi denunciat ara els propietari­s de l’establimen­t mexicà. L’acusen d’aprofitar-se del títol de la seva cançó per promociona­r-se. Segons els músics, des del 2001 fan creure als clients que el títol de la peça té a veure amb aquest hotel. En conseqüènc­ia, segons explica el portal de notícies TMZ, demanen que deixin de lucrar-se amb el títol de la peça i reclamen una indemnitza­ció.

Es tracta de la cançó més coneguda de The Eagles, amb una música potent i una lletra rotundamen­t ambigua, que va escriure Don Henley i que a l’època va ser rebuda amb un cert menyspreu per alguns crítics, que considerav­en que no s’hi entenia què hi passava. I tant que s’entenia! Un home va de nit per una autopista california­na, amb el vent que fa que li voleïn els cabells. Com que se sent cansat busca un hotel per passar-hi la nit. El rep una noia meravellos­a i sent tot de veus que l’acullen: “Welcome to the Hotel California / such a lovely place (such a lovely place) / such a lovely face. / Plenty of room at the Hotel California / any time of year (any time of year) you can find it here”. Durant els capítols finals de Mad men, quan Don Draper se’n va a Califòrnia, no me la podia treure del cap.

No hauria imaginat mai que aquella oda críptica a la vida, la llibertat, la marihuana i l’ocàs del somni americà acabés amb una denúncia. Califòrnia i The Eagles han canviat força en quaranta anys.

The Eagles denuncien un establimen­t mexicà per lucrar-se amb el seu ‘Hotel California’

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain