La Vanguardia (Català)

Mobilitzac­ions multitudin­àries el dia en què Trump compleix els cent dies

Washington torna a viure una gran jornada de protesta amb la Marxa del Clima

- JORDI BARBETA Washington. Correspons­al

Es complien cent dies des que Donald Trump va prendre possessió com a president dels Estats Units i Washington va tornar a viure una nova protesta multitudin­ària. Era la Marxa del Clima, la manifestac­ió convocada ahir per organitzac­ions ecologiste­s contra la política negacionis­ta de Donald Trump sobre el canvi climàtic.

Però si alguna cosa li agraeixen a Trump els seus adversaris ideològics és la seva capacitat per unificar tots els moviments de protesta a l’ofensiva conservado­ra que pretén dur a terme. I el dia més calorós des de començamen­ts d’any, amb 33 graus a l’ombra i una xafogor deshidrata­dora, van desfilar amb els ecologiste­s, des del Capitoli fins a la Casa Blanca i l’obelisc del WaLa shington Monument, organitzac­ions d’immigrants, grups indígenes, entitats de suport als refugiats, col·lectius antiracist­es. gais, lesbianes i transsexua­ls i sobretot moltes, moltes dones, moltes més que homes, especialme­nt motivades per les amenaces pressupost­àries contra els centres de planificac­ió familiar.

Deborah, una indígena de la tribu Menominee, va arribar amb la seva família de Wisconsin. “Som aquí per impedir que enverinin l’aigua de la nostra terra amb els oleoductes”, assenyalav­a. Una mica més enllà, Javier Lunavictor­ia, d’origen peruà, liderava la marxa del col·lectiu Casa que venia des de Maryland per defensar els drets dels immigrants. “Sí, és la Marxa del Clima, però Trump ha aconseguit articular una coalició de grups afectats i aviat sorgirà un líder que articuli aquest moviment tan impression­ant”.

Michele Holmes va pujar a un dels quatre autocars que des de Harlem, Nova York, van desplaçar dos-cents activistes fins a Washington per participar en la manifestac­ió: “Trump vol desfer tot el que va fer Obama. No entén que l’impacte del canvi climàtic ens afecta a tots, també a ell, i només podrem evitar-ho si canviem la forma en què vivim”.

La protesta contra les polítiques negacionis­tes del canvi climàtic adoptades per l’Administra­ció Trump s’han convertit, juntament amb la mobilitzac­ió de les dones, en un símbol, ja que si en alguna cosa Donald Trump no s’ha mostrat ambigu i ha pres mesures dràstiques des del primer dia ha estat per cancel·lar tots els programes de protecció del medi ambient que duia a terme l’agència federal, que veurà reduït el seu pressupost el 31%.

El director de l’oficina pressupost­ària de la Casa Blanca, Mick Mulvaney, es va donar a conèixer en la presentaci­ó del pressupost amb frases rotundes que van fer estremir mig món: “Considerem que dedicar recursos

Tots els moviments socials se sumen a les més de 375 marxes a les principals ciutats dels Estats Units

per lluitar contra el canvi climàtic és malgastar els diners dels contribuen­ts i el president ha estat molt clar: no gastarem ni un centau en això”.

La millor rèplica podria ser la pancarta d’Olivia Springberg, una jove activista de setze anys, que advertia al president que amb la crescuda de l’aigua del mar s’enfonsarà la seva finca de Mar-a-Lago, a Florida.

Personatge­s més o menys populars compromeso­s amb la causa ecologista, com l’actor Leonardo Di Caprio o l’exvicepres­ident Al Gore, es van apuntar a la protesta de Washington, però també es van viure manifestac­ions més multitudin­àries del que és habitual a les principals ciutats dels Estat Units, des de Nova York fins a Los Angeles, Seattle, Boston, Chicago, Detroit... 375 manifestac­ions estaven previstes de costa a costa.

Quan els manifestan­ts van envoltar la Casa Blanca, Donald Trump es disposava a viatjar a Harrisburg, Pennsilvàn­ia, on anava a celebrar els seus cent dies com a president amb un míting estèticame­nt organitzat igual que els de la campanya electoral. Va ser a Pennsilvàn­ia on Trump va aconseguir en contra de totes les previsions una victòria electoral clau, que va fer decantar el resultat.

 ?? MIKE THEILER / REUTERS ?? Imatge de la Marxa del Clima, celebrada ahir a Washington contra les tesis negacionis­tes de Trump sobre el canvi climàtic
MIKE THEILER / REUTERS Imatge de la Marxa del Clima, celebrada ahir a Washington contra les tesis negacionis­tes de Trump sobre el canvi climàtic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain