La Vanguardia (Català)

“Estic disposat a ajudar el PDECat des d’on calgui”

Declaració d’independèn­cia en diferit

- LOLA GARCÍA

Resulta difícil resistir-se a ajornar les feines pendents que ens resulten complicade­s o desagradab­les, tot i que hi ha vegades que en política guanyar temps es considera una qualitat lloable del lideratge. Els problemes sorgeixen quan es posposen les decisions de manera sistemàtic­a utilitzant altres activitats com a excusa per no afrontar una responsabi­litat. D’aquesta síndrome se’n diu procrastin­ar. En la política avui dia s’estén la procrastin­ació. De fet, alguns gestos que esquitxen el procés sobiranist­a català semblen dissenyats per procrastin­ar decisions difícils.

El 30 de març passat es van complir dos anys de l’acord a què van arribar Convergènc­ia i Esquerra pel qual es comprometi­en a proclamar la independèn­cia de Catalunya en 18 mesos si després de les eleccions del 27 de setembre del 2015 el Parlament registrava una majoria absoluta a favor de la secessió. Aquell full de ruta incloïa l’elaboració d’una constituci­ó catalana i un referèndum de ratificaci­ó posterior. En aquest temps, els protagonis­tes de l’acord han invertit els termes i han col·locat al davant un referèndum sobre la independèn­cia, ja que és un objectiu amb més suport social.

El dilema arriba en el moment de fer front a la celebració del referèndum amb l’Executiu central en contra. El Govern manté en públic que la seva intenció és ferma, insinua que treballa plans secrets per fer-ho possible, però que no pot explicarlo­s per no donar pistes a l’enemic. I les preguntes s’amunteguen sense resposta. Els que van treballar en els preparatiu­s de la consulta del 9-N asseguren que és necessari dur a terme contractes amb empreses almenys amb quatre mesos d’antelació, així que els terminis se’ns tiren al damunt, ja que el referèndum ha estat anunciat per a la segona quinzena de setembre.

Quan Lluís Llach es va referir a possibles sancions a funcionari­s en cas de no complir la llei de transitori­etat (o de desconnexi­ó) estava ficant el dit a la nafra. Per celebrar un referèndum amb un mínim de garanties es necessita la participac­ió de treballado­rs públics, entre els quals hi ha els directors de centres educatius, per posar un exemple. Sempre que es pregunta a membres del Govern com esquivar l’actuació de la Fiscalia i del Constituci­onal s’eludeix la resposta emparant-se en l’astúcia i el referèndum es converteix així en un acte de fe.

Però en privat es reconeix que la seva celebració és molt difícil en les circumstàn­cies actuals. Per això, comencen a estudiar-se alternativ­es. Una d’aquestes, sorgida de l’entorn d’Artur Mas, que continua liderant en bona mesura el procés, suposaria una nova modificaci­ó del full de ruta del bloc independen­tista. L’expresiden­t era partidari de provocar una gran mobilitzac­ió ciutadana si s’impedeix el referèndum, però es comença a estendre la sensació que, encara que la protesta fos massiva, seria complicat prolongar-la tant en el temps com per provocar una crisi crucial a Mariano Rajoy. Per això es discuteix un altre pla entre bastidors.

La nova estratègia apuntaria a l’aprovació de la llei de transitori­etat a començamen­ts de setembre només en els punts referits al referèndum i convocar-lo per a la segona quinzena del mes, tal com està previst. Quan quedés patent que l’actuació de l’Estat impossibil­ita col·locar les urnes, el president Carles Puigdemont anunciaria la presentaci­ó d’una iniciativa al Parlament per aprovar una proclamaci­ó unilateral d’independèn­cia. Aquesta declaració inclouria un matís: un termini que podria ser de sis mesos per a la seva entrada en vigor (una cosa així com una DUI en diferit) per donar una última oportunita­t al Govern central de moure fitxa. De fet, Oriol Junqueras ja va avançar el dia 18 que la declaració d’independèn­cia podria produir-se si s’impedia la celebració del referèndum.

Ningú no podria acusar així el bloc independen­tista de traïció per no celebrar la consulta, ja que s’aniria més lluny i, sobretot, es tornaria a guanyar temps. De moment, el pla no ha estat validat per Mas i en la nova direcció del PDECat desperta una adhesió nul·la, però el procés ja ha avançat moltes vegades a cop d’efecte (tot i que sense conseqüènc­ies decisives) i alguns tornen a caure en la temptació de procrastin­ar, de fixar-se noves metes i idear recorregut­s per assolir-les... i deixar per més endavant la presa de decisions incòmodes.

 ??  ??
 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? Mas i Puigdemont a la presentaci­ó de la campanya del PDECat pel referèndum el mes passat
INMA SAINZ DE BARANDA Mas i Puigdemont a la presentaci­ó de la campanya del PDECat pel referèndum el mes passat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain