La Vanguardia (Català)

La carestia de la vida

La treva en l’energia rebaixa l’IPC del març al 2,3%

- Redacció

A partir de les dades del març, la secretària d’Estat d’Economia i Suport a l’Empresa, Irene Garrido, indica que el Govern espanyol preveu que l’IPC general convergirà amb el subjacent el segon semestre de l’any i el 2017 es tancarà amb una taxa propera a l’1,5%.

La secretària d’Estat d’Economia i Suport a l’Empresa, Irene Garrido, va assenyalar ahir que el Govern espanyol preveu que l’índex general de l’IPC convergeix­i amb el subjacent en el segon semestre de l’any i tanqui el 2017 amb una taxa propera a l’1,5%. Garrido va comparèixe­r en roda de premsa per analitzar l’IPC del mes de març. La dada confirma que la inflació es va moderar set dècimes, fins al 2,3%, després d’haver romàs durant els mesos de gener i febrer en el 3%. La caiguda de preus s’explica per la desacceler­ació dels preus dels productes energètics i, en menys mesura, els derivats de serveis i alimentaci­ó.

La moderació dels preus obeeix també a la desaparici­ó gradual de l’efecte base causat per la forta caiguda del preu de l’energia en els primers mesos del 2016, va apuntar Garrido, que va afegir que es confirmen previsions que apuntaven que el repunt dels preus al gener i el febrer era “transitori”.

Garrido va subratllar que en termes mensuals l’IPC es va estabilitz­ar al març al registrar una taxa nul·la, davant l’augment del 0,6% el mateix mes del 2016, mentre la inflació subjacent (que no considera les partides més volàtils, com els preus energètics ni l’alimentaci­ó no elaborada) es va reduir una dècima, fins al 0,9%, a causa de la desacceler­ació dels preus de serveis com a conseqüènc­ia de l’efecte calendari, ja que l’any passat la Setmana Santa va caure al març.

En aquest context, la Fundació de les Caixes d’Estalvis (Funcas) va revisar dues dècimes a la baixa tant la previsió interanual d’inflació al desembre, fins a l’1,1%, com l’estimació per a la mitjana anual de l’IPC, que situa en el 2%.

Funcas va revisar a la baixa les previsions per a la resta de l’any com a conseqüènc­ia de l’evolució del preu de l’electricit­at, mentre que el preu del petroli es va incrementa­r lleugerame­nt en les últimes setmanes, fins a situar-se al voltant dels 53 dòlars per barril. Des de la hipòtesi que es mantingui en aquest nivell al llarg de tot l’horitzó de previsions, la taxa interanual d’inflació en l’escenari central de previsions se situarà en l’1,1% el desembre d’aquest any, la qual cosa suposa quatre dècimes menys que la previsió del Govern.

Per a la mitjana anual Funcas calcula que l’IPC serà del 2%, per la qual cosa revisa dues dècimes a la baixa tant la previsió per al desembre com per a la mitjana anual.

Així mateix, preveu que la taxa mitjana anual d’inflació el 2018 serà de l’1,3%, amb una taxa interanual al desembre de l’1,5%.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? L’alimentaci­ó també va contenir els preus al març
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU L’alimentaci­ó també va contenir els preus al març
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain