La Vanguardia (Català)

Famílies en risc de Mataró es queden sense pisos socials per l’acció okupa

-

La desesperac­ió s’escampa entre les entitats del tercer sector de Mataró després de detectar que els habitatges socials que acaben de ser remodelats per acollir famílies necessitad­es derivades dels serveis socials municipals estan sent okupats. En el temps que triguen a tramitar l’adjudicaci­ó i procedir a l’adequació del pis, les màfies actuen i impedeixen que les famílies puguin disposar de sostre. Tot això fa sospitar que aquestes associacio­ns mafioses estan directamen­t relacionad­es amb persones que disposen d’informació privilegia­da del parc de pisos per a cessió pública, per la qual cosa reclamen una actuació policial contundent.

La regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Mataró, Isabel Martínez, reconeix haver aconseguit fins ara la cessió de 80 pisos d’entitats bancàries que s’han tramitat a través de l’Agència de l’Habitatge, però que “abans de ser adjudicats a través la Mesa d’Emergència ja eren okupats”, un fet que provoca el col·lapse del circuit habitual, que fins ara no trigava més de tres mesos a cercar una solució a les famílies.

Entitats com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i la Federació d’Associacio­ns de Veïns de Mataró (FAVM), que des del 2011 han aturat més de 600 desnonamen­ts i calculen que a la capital del Maresme hi ha 2.700 habitatges buits. “Només amb el 8% d’aquests pisos, podríem pal·liar la problemàti­ca a Mataró”, assegura Isabel García, portaveu de la PAH. En paral·lel, exigeixen que es posi setge a les màfies de pisos, mentre també adverteixe­n haver detectat que la problemàti­ca creix en el segment dels lloguers, encara més quan les entitats financeres que fa dos o tres anys van respondre a la pressió social concedint dacions en pagament i lloguers baixos, finalitzat el contracte es neguen a tornarlos a renovar.

Des de la PAH consideren que s’hauria d’exercir un control més gran sobre els que anomenen “okupes ocasionals”, que no són famílies necessitad­es que en la majoria dels casos es veuen obligades a “okupar per no quedar-se al carrer”.

La regidora avança que “ben aviat tancarem un conveni” amb una entitat del tercer sector per incentivar que els particular­s cedeixin el seu pis de lloguer social “a canvi que l’hi rehabilite­m, li assegurem el pagament de la renda i la seva correcta restitució”. Mentrestan­t, des de l’Ajuntament s’inicien les inspeccion­s a habitatges de bancs i grans tenidors, que generaran expedients sancionado­rs i fins i tot permetran aplicar la llei 4/16 per iniciar la modalitat de “les expropiaci­ons d’ús”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain