La Vanguardia (Català)

Notes de caminar pel país alauita

-

Amb el cop d’Estat de Hafiz al-Assad, el 1979, es va consolidar el poder alauita sobre una majoria sunnita A diferència dels xiïtes, “els alauites beuen alcohol, no van a les mesquites i les dones no porten vel”

El país alauita és muntanyós, amb 160 quilòmetre­s de litoral mediterran­i, amb ciutats com Lataquia, Banias, Tartus (el mateix nom que Tortosa). És un paisatge familiar de boscos i oliverars, de figueres, camps conreats, camins abruptes travessats per ramats d’ovelles, turons pelats... Un món rural, entotsolat, que el cop d’Estat que va dur a terme el partit Baas el 1963 i el clan dels Assad −oriünd de Qardaha, on l’anterior president, Hafiz, té la seva sepultura− va fer progressar amb la reforma agrària (limitadora dels latifundis de sunnites i cristians), les obres públiques d’infraestru­ctures, les cooperativ­es agrícoles i l’ensenyamen­t gratuït.

Encara en els primers anys del segle XX, els alauites −minoria pobre i endarrerid­a− amb prou feines podien habitar les ciutats costaneres, de població sunnita i cristiana, on era costum que les seves filles treballess­in com a criades domèstique­s.

Ningú no ha oblidat una fàtua o decret religiós d’un fanàtic xeic sunnita de Lataquia, Mohamed alMorgabi, que va establir que “era legítim donar mort i robar als alauites”.

Va ser durant el mandat francès quan aquesta regió de 6.500 quilòmetre­s quadrats en l’àmbit sirià de 180.000 quilòmetre­s quadrats, anomenada Djebel Ansariyeh, es va començar a obrir al món. Entre el 1920 i el 1936 −i aquest és un fet fonamental en la història de la moderna Síria− l’Estat alauita va ser independen­t dins dels estats del Llevant, dirigit per un coronel de l’exèrcit metropolit­à amb un consell de notables locals. En els temps de l’islam de persecució de minories, els alauites, els drusos i, evidentmen­t, els cristians van buscar refugi en aquestes muntanyes de Síria i del Líban. Amb el cop d’Estat del general Hafiz alAssad, el 1979, dins del mateix partit Baas, es va consolidar el poder alauita sobre una població de majoria sunnita.

Dotze anys després, la confraria dels Germans Musulmans es va aixecar a Hama, la ciutat de les sínies, contra el règim. Els seus franctirad­ors, apostats al vell barri d’aquella ciutat molt conservado­ra, van atacar les patrulles de l’exèrcit i van donar mort a molts soldats. Bandes de rebels van calar foc i van saquejar comissarie­s, oficines del partit Baas, van degollar setanta dirigents governamen­tals i van declarar Hama “ciutat alliberada”.

El règim va dur a terme llavors una matança que gairebé va passar inadvertid­a al món, i que va costar la vida a prop de 20.000 persones, totes musulmanes sunnites. Va ser decapitada l’organitzac­ió integrista sunnita que des del principi de la dècada dels vuitanta, amb els atemptats contra

Tomás Alcoverro (Barcelona, 1940), que fa 40 anys que és correspons­al de La Vanguardia a l’Orient Mitjà, reuneix al seu nou llibre

¿Por qué Damasco? Estampas de un mundo árabe que

se desvanece (publicat per Diëresis), les seves cròniques més rellevants escrites sobre l’actualitat d’aquesta convulsa regió i en particular sobre la guerra de Síria, de l’inici de la qual s’acaben de complir sis anys. Sobre el conflicte sirià, decantat a acadèmies militars d’Alep i Homs, havia volgut desafiar l’Estat.

L’enfrontame­nt entre sunnites i alauites, amb el seu rerefons històric de profundes rivalitats, és el factor més destacat de la complexa guerra siriana. El règim, sota el proclamat laïcisme que dissimula l’acaparamen­t de poder per un grup minoritari −al voltant del 12% de la població− ha sabut manipular les sensibles identitats dels sirians i contempori­tzar amb les tendències islàmiques sunnites moderades. favor del règim de Baixar al-Assad des de la intervenci­ó militar de Rússia, Alcoverro adverteix que “el pitjor encara ha d’arribar” i augura que “l’enfrontame­nt que l’islamisme i el secularism­e té avui a Síria serà vital per al futur de l’Orient Mitjà”. El llibre surt a la venda aquesta setmana.

Masyaf és una ciutat de població mixta −habitada per sunnites, alauites i ismaïlites− lleial al Govern de Damasc, on s’ha refugiat gent procedent d’Alep, d’Idlib, de Hama... A menys de 50 quilòmetre­s, al fons dels seus turons ocres, es troba el front de l’organitzac­ió Jabhat al-Nusra.

En aquests pobles, com el de Rabo, s’han obert cementiris per als màrtirs, per als caiguts en els camps de batalla, i s’han excavat noves sepultures en espera de més cadàvers. Rabo, que té 3.500 habitants, ha perdut setantacin­c homes en la guerra, i quinze han desaparegu­t. Ja transcorre­gut un any, l’Estat els considera màrtirs i en conseqüènc­ia concedeix una pensió vitalícia a les seves famílies.

El Djebel Ansariyeh és el gran subministr­ador de mà d’obra a l’exèrcit, als serveis d’intel·ligència i de seguretat, a l’Administra­ció estatal, al partit Baas. És un fet que l’assabiyya del clan dels Assad, del seu grup de pressió, de la seva xarxa de pròxims i infeudats, domina la població, fet que no vol dir que el règim sigui d’hegemonia alauita sinó d’alauites.

A Lataquia i a Tartus, de majoria alauita, les façanes de les cases estan empastifad­es amb milers d’esqueles dels combatents morts en camps de batalla, com també al barri alauita per antonomàsi­a de Damasc. Lataquia no ha patit la guerra, però 15.000 dels seus homes allistats a les forces armades combat.

Lataquia, la capital d’aquesta franja mediterràn­ia, té un cert tarannà confiat, una vitalitat alegre que li donen les noies vestides amb texans i bruses, on no es veu enlloc la fosca multitud de dones tapades. Vaig tenir també la mateixa impressió a Tartus i a As-Suwaida −la ciutat dels drusos−. Són les tres províncies que gaudeixen de més ambient de seguretat, sota el domini del règim.

Les pèrdues que pateixen les forces armades −al voltant de 45.000 morts− són un problema fonamental per a l’Estat. La necessitat de renovar els contingent­s ha obligat i obliga a restringir els objectius dels combats, a fi de no desgastar ni debilitar més les tropes. Davant la reticència d’alguns joves a allistar-se s’ha decidit que puguin complir el servei obligatori als seus llocs d’origen, i facilitar d’aquesta manera la incorporac­ió dels diversos sectors de la població, siguin sunnites, alauites o drusos. Baixar al-Assad va reconèixer en un discurs recent que hi ha insuficièn­cia de mà d’obra militar a les seves forces armades.

En aquest amable paisatge mediterran­i alauita, en ciutats i viles (en pocs anys s’ha passat d’una població rural a urbana) no es distingeix­en ni minarets ni mesquites. Els alauites són una secta escindida dels xiïtes que practica una religió per a iniciats, els xeics, transmisso­rs del secret de les seves creences són considerat­s com a pares espiritual­s.

Un amic descrivia la diferència entre alauites i xiïtes dient que “els alauites beuen alcohol, no van a les mesquites i les dones no porten vel”.

Es veuen, això sí, de tant en tant petits santuaris o ziares, consagrats a algun santó, un home religiós, com el xeic Iussef al poble de Bano, que des de fa segles és objecte de veneració i lloc de peregrinac­ions. Vaig presenciar la discreta arribada d’una dona ben vestida, a l’estil occidental, que va penetrar a la petita cel·la de la seva sepultura, implorant entre plors l’alliberame­nt del seu fill segrestat.

A Síria hi ha al voltant de 25.000 persones segrestade­s i desaparegu­des, per la llibertat de les quals prova d’intervenir el Ministeri de Reconcilia­ció Nacional. Si bé els alauites tenen un tarannà més distant i relaxat respecte a la religió, la guerra ha revigoritz­at les seves creences. No en va ben al principi de la rebel·lió al país, els manifestan­ts sunnites de la ciutat de Daraa cridaven: “Els alauites a la tomba i els cristians a Beirut!”.

La guerra de Síria s’ha convertit en una guerra existencia­l i la victòria dels gihadistes seria, sense cap mena de dubte, una amenaça de mort per als alauites.

van

morir

en

 ?? LOUAI BESHARA / AFP ?? Imatge d’un carrer comercial de la vella Damasc presa el 12 de febrer passat
LOUAI BESHARA / AFP Imatge d’un carrer comercial de la vella Damasc presa el 12 de febrer passat
 ??  ?? ¿POR QUÉ DAMASCO?
Tomás Alcoverro
Editorial Diëresis
¿POR QUÉ DAMASCO? Tomás Alcoverro Editorial Diëresis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain