La Vanguardia (Català)

Milers d’argentins donen suport a Macri als carrers pel desafiamen­t peronista

- Correspons­al

A l’Argentina sempre es diu que el peronisme controla el carrer. Les desenes d’organitzac­ions inspirades per Perón sempre estan greixades per mobilitzar els seus simpatitza­nts a toc de xiulet, com passa quotidiana­ment a Buenos Aires. Però no és tan freqüent veure manifestac­ions antiperoni­stes, com les ocorregude­s dissabte cap al tard a Buenos Aires i altres ciutats. Milers de persones van sortir als carrers en suport al Govern centredret­à de Mauricio Macri.

La convocatòr­ia no va ser formalment realitzada pel Govern, sinó pels seus partidaris, que en les últimes setmanes van cridar a mobilitzar-se a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #1A. Tant el president com els seus ministres se’n van desmarcar inicialmen­t, tot i que després van agrair la iniciativa, que pocs analistes creuen que no hagi sorgit del macrisme. “Els nens a l’escola”, “Menys piquets i més laburar” o “Sí que es pot” van ser algunes de les pancartes i consignes de les marxes.

El mes de març ha deixat al descobert les intencions de gran part del peronisme, incitat pel kirchneris­me, de desgastar el Govern amb la seva principal tàctica històrica: traient els militants al carrer i paralitzan­t activitats. Durant el mes que acaba els piquets i talls de carrers, les manifestac­ions sindicals i socials i les vagues parcials han estat una constant, principalm­ent a Buenos Aires. Els mestres continuen en vaga des que es va iniciar el curs, mentre que totes les centrals sindicals han convocat dijous vinent la primera vaga general contra Macri.

Molts dels manifestan­ts de dissabte explicaven que sortien al carrer per defensar la democràcia –Macri fa poc més d’un any que governa– i perquè creuen que la intenció del peronisme i de l’expresiden­ta Cristina Fernández és forçar que el mandatari abandoni en helicòpter la Casa Rosada, imatge que a l’Argentina remunta al caos de la crisi del 2001, quan va dimitir el radical Fernando de la Rúa.

Macri va agrair el suport en un vídeo pujat a Twitter. “Que emocionant el que acaba de passar a tot el país, que maco que tants creguem que tenim un futur per construir”, va dir. “Ho expressem des del cor, espontània­ment, sense que hi hagi hagut colectivos (autocars) ni choripán (entrepà de salsitxa)”, va afegir en al·lusió a les manifestac­ions peronistes, on s’acostuma a traslladar, pagar i donar menjar als participan­ts. “Només diré: sí que es pot. I junts. Felicitaci­ons i dilluns a començar d’hora a treballar per aquesta Argentina que té un enorme futur al davant”, va concloure Macri.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain