La Vanguardia (Català)

La Fiscalia intensific­a la vigilància del procés català

oeUn grup de fiscals examina diàriament les iniciative­s sobiranist­es oeEl ministeri públic actuarà sense esperar que el TC l’hi demani

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

La Fiscalia ha augmentat la seva tasca de vigilància sobre les mesures de govern i sobre la producció normativa de les institucio­ns catalanes, amb l’objectiu d’impedir qualsevol iniciativa que tendeix a dur a terme els projectes independen­tistes. El mateix fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, és al capdavant d’un nombrós grup de fiscals que analitza gairebé cada dia la informació disponible sobre els moviments del Govern i el Parlament a fi d’impedir que es duguin a terme actuacions de desenvolup­ament dels anunciats plans de desconnexi­ó amb Espanya.

La instrucció amb què treballa aquest grup és que s’ha obert una fase nova, més executiva, en defensa de la legalitat. Fins ara, la Fiscalia havia esperat que el Tribunal Constituci­onal (TC) li donés llum verda i li obrís el camí abans d’emprendre accions legals per presumptes delictes de desobedièn­cia. La nova estratègia posada en marxa implica, en canvi, que ja no cal esperar les resolucion­s del TC per impulsar l’obertura de diligèncie­s contra els qui promoguin accions de suport dels projectes de ruptura.

La primera actuació adoptada en aquest sentit ha estat l’obertura d’una investigac­ió sobre la publicitat institucio­nal i l’anunci relatiu a un “registre de catalans i catalanes residents en l’exterior”. Aquesta iniciativa no es limitarà a l’esmentada campanya. Està pensada també per poder acumular noves diligèncie­s davant qualsevol actuació administra­tiva que persegueix­i la celebració del referèndum anunciat per a aquest any per les forces sobiranist­es.

La Fiscalia de l’Estat va instar l’inici d’aquestes primeres diligèncie­s, posades en marxa per la Fiscalia Superior de Catalunya pels presumptes delictes de desobedièn­cia, prevaricac­ió i malversaci­ó. Aquesta dada és crucial. Fins ara la Fiscalia havia actuat contra els querellats en relació amb la convocatòr­ia i desenvolup­ament del 9-N només pels dos delictes esmentats en primer lloc. Però en aquesta ocasió a la menció de desobedièn­cia i prevaricac­ió s’ha afegit també la possible existència de malversaci­ó de fons públics.

L’Estat Major de la Fiscalia, la Secretaria Tècnica del fiscal general, va analitzar els esmentats anuncis i va concloure, amb la del TSJ de Catalunya, que es tractava d’una iniciativa “en frontal infracció de les decisions adoptades pel Tribunal Constituci­onal”. Però aquesta vegada la Fiscalia ja no va esperar que ho digués el mateix TC, com sí que va fer, en canvi, abans de presentar les dues querelles interposad­es contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell –i en el segon cas contra diversos membres de la Mesa–, per les resolucion­s rupturiste­s aprovades per la cambra catalana al llarg de l’any passat.

A la Fiscalia General hi va haver un interès especial en el fet que aquesta vegada les diligèncie­s incloguess­in l’esmentat delicte de malversaci­ó per dos motius. El primer, per la mateixa naturalesa dels anuncis institucio­nals, i el segon, per llançar així un avís clar sobre la conveniènc­ia de no fer servir recursos públics en els preparatiu­s del projectat referèndum. La Fiscalia de l’Estat ja va estar a punt d’incloure la malversaci­ó entre les acusacions als imputats pel 9-N, en especial en el cas de Francesc Homs, jutjat al Suprem pels presumptes delictes de desobedièn­cia i prevaricac­ió.

Si al final els fiscals no van acusar per aquest delicte va ser perquè no van voler preveure un tipus penal que porta vinculada una pena de presó. Un sector molt rellevant de la Fiscalia creia que hi havia motius per a aquesta tercera acusació, però va voler evitar que el 9-N pogués acabar amb una condemna de presó. La sentència que va dictar el TS permet creure que això hauria pogut passar. La decisió diu que el tribunal no es pronuncia sobre una possible malversaci­ó perquè el fiscal no va acusar per aquest delicte. Dit d’una altra manera, que la condemna hauria pogut existir si s’hagués formalitza­t l’acusació.

 ?? CABALAR / EFE ?? El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza Martín (al centre), en una reunió recent a Galícia
CABALAR / EFE El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza Martín (al centre), en una reunió recent a Galícia
 ?? TONI BATLLORI ??
TONI BATLLORI
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain