La Vanguardia (Català)

Anfabra qüestiona l’aplicació de l’impost als refrescos amb sucre

- MAR GALTÉS Barcelona

Els fabricants de refrescos agrupats en la patronal Anfabra han demanat una reunió urgent amb el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, i el vicepresid­ent i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, perquè els concretin com es realitzarà l’aplicació del nou impost al consum de begudes ensucrades envasades que haurà d’entrar en vigor el pròxim 1 d’abril. Segons l’opinió d’Anfabra, aquest nou impost crea insegureta­t jurídica als fabricants, que demanen participar en el reglament i tenir més marge d’implementa­ció.

Està previst que el Parlament aprovi demà la llei de Mesures Fiscals, que inclou aquest nou impost de la Generalita­t que preveu desincenti­var el consum de begudes amb sucres afegits. Es tracta d’una tendència impulsada per l’Organitzac­ió Mundial de la Salut, que argumenta que un canvi d’hàbits alimentari­s permet estalviar despesa sanitària provocada per l’obesitat i la diabetis. En el cas del nou impost català, l’impacte serà reduït en import –es preveu una recaptació anual per sobre dels 40 milions d’euros–, però serà el primer tribut que funcionarà en el nou sistema informàtic Espriu de la Hisenda catalana.

L’impost català sobre les begudes ensucrades envasades es dirigeix al consumidor, però regula que el distribuïd­or sigui considerat substitut del contribuen­t a l’hora de pagar. És a dir, el distribuïd­or haurà de liquidar l’impost (0,08 euros per litre per a les begudes amb entre 5 i 8 grams de sucre per 100 ml, o 0,12 euros per a les que continguin més sucre) i el traslladar­à al comerç, que també el repercutir­à al consumidor. Les begudes afectades són sucs de fruita, refrescos amb o sense gas, begudes esportives i energètiqu­es, begudes de te i cafè, llets ensucrades i aigües amb sabors.

Tot i això, l’Associació de Begudes Refrescant­s, que agrupa la majoria de les empreses del sector a Espanya –Coca-Cola, Pepsico, Schweppes Suntory, Solan de Cabras o Red Bull–, té dubtes sobre la viabilitat de l’aplicació de l’impost. El director general d’Anfabra, Josep Puxeu, considera que la dificultat de definir el subjecte passiu de l’impost –si serà el distribuïd­or o el comerç, en casos, per exemple, de cadenes de restauraci­ó o d’hipermerca­ts amb presència a tot Espanya– crearà insegureta­t jurídica. Igualment, davant el fet que sigui un impost d’autoliquid­ació, Puxeu considera que a qui perjudicar­à és a les empreses que només distribuei­xin i venguin a Catalunya, perquè serà difícil que les de la resta d’Espanya abonin aquest impost a la Generalita­t, igual que tampoc no contempla les compres de refrescos a

El Parlament aprovarà demà la nova llei, que s’aplicarà al juliol amb efectes a 1 d’abril

distribuïd­ors a l’estranger. En qualsevol cas, la patronal del sector demanarà a la Generalita­t poder participar en el reglament, i tenir més temps d’implementa­ció.

Una vegada aprovat demà, la Generalita­t haurà de redactar el reglament, i l’impost entrarà en vigor l’1 de juliol, amb efecte retroactiu a 1 d’abril. Des del Departamen­t d’Economia asseguren que gravar els distribuïd­ors permetrà gestionar millor l’impost perquè es redueix el nombre de contribuen­ts. Marta Espasa, directora general de Tributs, assegura que la llei és d’aplicació a tots els distribuïd­ors residents al mercat espanyol que comerciali­tzin els seus productes a Catalunya.

La intenció de la Generalita­t és, a més, aprovar aquest impost abans que el Govern espanyol posi en marxa el seu –Montoro ha anunciat un gravamen sobre la producció de refrescos ensucrats– per assegurar-se almenys la compensaci­ó pels 40 milions.

 ?? SUSANA GONZÁLEZ / BLOOMBERG ?? L’impost aspira a desincenti­var el consum
SUSANA GONZÁLEZ / BLOOMBERG L’impost aspira a desincenti­var el consum

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain