La Vanguardia (Català)

Blairo Borges Maggi

MINISTRE BRASILER

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Una investigac­ió judicial ha descobert que empreses càrnies brasileres subornaven inspectors sanitaris del Ministeri d’Agricultur­a, dirigit per Blairo Borges Maggi, per vendre carn caducada o tractada amb substàncie­s il·legals.

Nou escàndol de corrupció al Brasil, aquesta vegada amb conseqüènc­ies sanitàries internacio­nals. La UE i altres països importador­s de carn brasilera van anunciar ahir restriccio­ns per a aquest producte mentre no s’aclareixi si presenta risc per als consumidor­s. El cas, batejat pels mitjans com podridao (podridura) –que recorda el petrolao a Petrobras–, es va destapar divendres quan la policia va desarticul­ar una trama per la qual empreses càrnies subornaven inspectors sanitaris perquè fessin els ulls grossos amb productes en mal estat, tant per al consum local com exterior.

Va servir de ben poc que el president Michel Temer convidés a sopar diumenge en una xurrasquer­ia de Brasília els ambaixador­s dels principals països compradors de carn brasilera. “Tots els establimen­ts implicats en aquest frau suspendran totes les exportacio­ns amb destinació a la UE”, va declarar ahir a Brussel·les el portaveu comunitari de Seguretat Alimentàri­a, Enrico Brivio.

No obstant això, i encara que les empreses investigad­es són moltes, incloent les líders del sector JBS i BRF, Brivio va indicar que “no hi ha cap alerta específica sobre carn brasilera”. Aquesta crisi es produeix quan s’havia intensific­at el diàleg per tancar l’anhelat acord de lliure comerç entre la UE i el Mercosur, que té les principals traves precisamen­t en qüestions agropecuàr­ies i els negociador­s del qual van fer precisamen­t ahir una reunió clau a Buenos Aires.

Més dràstica ha estat la Xina, que ha advertit el Govern de Temer que “no desembarca­rà als seus ports els contenidor­s amb carns procedents del Brasil”, segons un comunicat del Ministeri d’Agricultur­a brasiler. Xile també ha suspès temporalme­nt les importacio­ns, mentre que Corea del Sud limitarà ara per ara la restricció als productes de BRF.

Temer va intentar minimitzar ahir la crisi. “Tenim unes 4.850 plantes de frigorífic­s al Brasil i només tres van ser intervingu­des i 18 més són investigad­es”, va assegurar el mandatari. “Tenim un sistema molt rigorós d’inspecció sanitària al Brasil; el nombre de funcionari­s del Ministeri d’Agricultur­a involucrat­s en els fraus és diminut”, va afegir.

El Brasil és l’exportador mundial més important de carns. Lidera el sector en boví i pollastre, mentre que en porc ocupa la quarta posició, amb ingressos totals per valor d’11.000 milions d’euros.

La investigac­ió policial, denominada operació Carn Feble, va durar dos anys. Els agents van detenir divendres 33 inspectors sanitaris i executius de diverses empreses, incloses BRF i JBS, que exporten carn sota marques com Sadia, Fribol o Swift. La policia assegura que en el marc de la trama també es pagaven suborns a partits polítics com el PMDB, la formació de Temer.

El frau es duia a terme per diversos mètodes, bé amb la injecció a la carn d’aigua o productes químics prohibits –s’està analitzant si algun podria ser fins i tot cancerigen– o bé reetiqueta­nt productes caducats o en mal estat.

El súmmum de l’escàndol és que els mitjans brasilers van revelar que els ambaixador­s convidats a sopar diumenge –Temer va seure entre el de la Xina i el d’Angola– podrien haver menjat carn a l’espasa importada, ja que el restaurant també va decidir divendres restringir la compra de productes locals en vista del podridao.

La Xina, Xile i Corea del Sud restringei­xen les importacio­ns de carn del Brasil, principal exportador mundial

 ??  ??
 ?? ERALDO PERES / AP ?? Distribuci­ó de carn a les carnisseri­es ahir a Brasília
ERALDO PERES / AP Distribuci­ó de carn a les carnisseri­es ahir a Brasília

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain