La Vanguardia (Català)

Finlàndia experiment­a una renda bàsica de 560 euros al mes

-

Un grup de 2.000 ciutadans finlandeso­s elegits mitjançant un mostreig aleatori entre els aturats del país es convertira­n a partir del gener del 2017 i durant un període de dos anys en protagonis­tes de l’experiment mitjançant el qual la Seguretat Social de Finlàndia (Kela) vol examinar la utilitat d’implantar una renda bàsica, que durant la durada de l’estudi consistirà en el cobrament de 560 euros al mes lliures d’impostos.

Aquesta quantitat es mantindrà invariable durant la durada de la prova i no serà reduïda per cap altre ingrés que els beneficiar­is puguin obtenir. De fet, en cas que trobin feina, els participan­ts continuara­n cobrant aquesta renda bàsica, malgrat que una quantitat equivalent se’ls deduiria del cobrament de determinat­s beneficis socials.

La institució ha explicat que mitjançant aquest experiment pretén analitzar com podria redissenya­r-se el sistema de seguretat social per afrontar els canvis del

Dos milers d’aturats participar­an en la prova, que busca maneres de millorar la seguretat social

mercat laboral i com podria fer-se que promogués la participac­ió activa, proporcion­ant més incentius per treballar, així com reduint la burocràcia i simplifica­nt el sistema de subsidis.

Els 2.000 ciutadans participan­ts en l’experiment van ser, amb algunes excepcions, triats aleatòriam­ent entre un grup objectiu de 175.000 persones d’entre 25 i 58 anys que van rebre el mes de novembre passat algun tipus de subsidi o pensió per atur per raons diferents d’una baixa temporal i que no cobraven prestació per atur.

Al llarg d’aquest bienni la Kela monitorarà els efectes en espera de treure conclusion­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain