La Vanguardia (Català)

Cospedal destaca el paper de l’exèrcit a l’exterior en la lluita antiterror­ista

- CARMEN DEL RIEGO Dakar

Al terrorisme gihadista, com el que va atemptar la setmana passada a Berlín, se’l combat dins de cada país, però també fora. És el missatge que la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, va portar la setmana passada a l’Iraq, i aquesta a Mali i el Senegal, en les seves visites a les tropes desplegade­s a l’exterior, amb motiu del Nadal i el Cap d’Any.

Cospedal va acabar el seu viatge agraint la tasca importantí­ssima, segons el parer del Govern, en la lluita contra el terrorisme internacio­nal, “i per ser una cara amable i eficaç del que és el nostre país fora les nostres fronteres, donant la cara per Espanya, defensant les nostres fronteres, la nostra democràcia, un concepte de vida, i els drets humans”.

L’Executiu vol donar rellevànci­a a aquestes missions per demostrar que es lluita contra el terrorisme que va atemptar, per exemple, a Berlín en vigílies de Nadal o a França l’estiu passat, no només amb les mesures internes que tots els ciutadans poden veure, sinó també fora, fent tot el que està en mans de la comunitat internacio­nal, per fer front a aquesta amenaça que està atacant directamen­t Europa, la qual cosa reforça la necessitat d’aquestes missions.

Unes missions que tot i això sempre tenen una part d’ajuda humanitàri­a, que fan que els militars s’involucrin en mesures de solidarita­t amb els països en què despleguen els efectius, com una escola al Senegal, en una localitat propera a Dakar. Són ajuts humanitari­s que fan directamen­t les forces armades, però que també, de manera indirecta, són la part visible d’ajuts d’altres entitats com el Reial Madrid, Cortefiel o Càritas.

El compromís d’Espanya amb la lluita contra el terrorisme gihadista, de què tant parlen María Dolores de Cospedal i Mariano Rajoy, es reflecteix a les missions que Espanya exerceix a l’Iraq, Mali i el Senegal, que són les missions que fins ara ha visitat la titular de Defensa des de la seva presa de possessió, a primers de novembre, així com la seva primera visita a l’operació Sophia, que participa en la Mediterràn­ia en el salvament de migrants provinents de Líbia, i lluita contra el tràfic de persones.

El destacamen­t Marfil, amb seu Dakar, té com a principal missió la seguretat i protecció del personal desplegat al teatre d’operacions, que va de Dakar al llac Txad, a Djamena, on conflueixe­n quatre països, Niger, Nigèria, el Txad i Camerun, una distància similar entre Cadis i Moscou, unes vuit hores de viatge en Hércules. Però sense participar en comeses de combat. Zona de conflictiv­itat per estar controlada pels grups terroriste­s de Boko Haram, originari de Nigèria.

Al gener es compliran quatre anys de la presència de les forces armades espanyoles al Senegal, 55 militars i un avió Hércules, que contribuei­x al transport de tropes i càrrega necessàrie­s per al compliment de la missió de les Nacions Unides de Minusma, i l’operació que du a terme França a tota la zona africana de la seva influència. El destacamen­t aeri Marfil està desplegat a la base militar que França té al Senegal, per contribuir al transport estratègic de les capacitats regionals.

Els efectius de l’Exèrcit desplegats al Senegal han dut a terme fins avui 4.500 hores de vol, transporta­nt més de 15.700 persones i 2.800 quilos de càrrega.

La ministra agraeix al Senegal la defensa de “les nostres fronteres, la nostra democràcia i els drets humans”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain