La Vanguardia (Català)

Bon Nadal!

- Miquel Roca Junyent

Fàstic. Aquest és el sentiment que desperten les reaccions de certs líders ultradreta­ns europeus arran de l’atemptat de Berlín. L’holandés Wilders acusa la cancellera Merkel de tenir les mans tacades de sang, atribuint-li així la responsabi­litat de les morts produïdes per l’atemptat. La francesa Marine Le Pen encara va més enllà: “El terrorista és un immigrant. Merkel n’és responsabl­e”. L’exlíder de l’UKIP britànic Nigel Farage no dubta a definir l’atemptat de Berlín, com el llegat d’Angela Merkel! Fàstic!

Això és un llenguatge feixista. El llenguatge dels que no tenen cap escrúpol d’aprofitar-se del que sigui per explotar les misèries de la condició humana. Identifica­r immigrant amb terrorista, denunciar la comprensió amb i pels refugiats, tot s’hi val per tal de dividir, radicalitz­ar, confrontar; tot s’hi val per excloure el diferent, reservar la llibertat per al col·lectiu propi i negar-la per als altres. Jugar brut, atiar l’odi, presentar-se com el salvapàtri­es amb les eines de la persecució més odiosa i primària.

Dol molt parlar així quan l’esperit de Nadal aconsellar­ia tot el contrari. Però el silenci ens podria fer còmplices. Aquests líders europeus no volen acceptar els valors que van inspirar la construcci­ó de la Unió Europea. Els valors que perseguien que mai més fos possible ni el seu llenguatge ni les seves intencions; els valors de barrar el pas, per sempre més, a la barbàrie del feixisme. Només per això, avui encara i potser més que mai, val la pena ser europeista.

Certament, moltes coses grinyolen i el projecte europeu trontolla. Però el llenguatge d’aquesta gent ens hauria de fer veure que necessitem aquest projecte, que l’hem de defensar, que no podem malbaratar aquest patrimoni de pau, llibertat i progrés que Europa representa. I, avui, toca ser solidari amb Angela Merkel, com ho vam ser fa mesos amb François Hollande. Ells no són els responsabl­es dels atemptats, en són les víctimes, com tots els ciutadans europeus.

La massiva incorporac­ió d’immigrants i refugiats és un problema; però això no es pot traduir en xenofòbia. Tots tenim a dins un espai per al refugiat; molts catalans i molts espanyols ho han estat. I per això aquest llenguatge no simplement indigna, també fa fàstic. Precisamen­t per això: Bon Nadal!

Avui toca ser solidari amb Angela Merkel, com ho vam ser fa mesos amb Hollande

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain