La Vanguardia (Català)

La lògica del menú del sí o sí: llenties o llenties

Que sigui un plantejame­nt gaire democràtic és una altra història

- Sergi Pàmies

Pels que no són especialme­nt monàrquics o rufianísti­cament republican­s, un dels al·licients del discurs del rei és interpreta­r-lo per certificar crítiques prèviament establerte­s. Per sort, el discurs sempre inclou prou ambigüitat­s per justificar aquesta mena d’especulaci­ons. Enguany l’independen­tisme hi ha detectat crítiques al procés, encara que una minoria selecta d’espanyols democràtic­ament optimistes ha entès que la referència de Felip VI també es podia aplicar a la intransigè­ncia del PP. Aquest any TV3 ha emès el discurs al 3/24, un primer pas de distanciam­ent que, posats a participar de l’epidèmia de la conjectura, podem considerar un inici de desconnexi­ó.

¿Cap a on? Aquesta és fàcil: cap al referèndum. L’evolució d’aquest producte introdueix petits canvis cosmètics a un desenllaç que, si no fos substancia­l pel país, seria còmic. Ho va dir el conseller Raül Romeva a l’entrevista de Xavier Bundó a RAC1: “Hi haurà referèndum o referèndum el 2017”. Algú que acabés d’aterrar a Catalunya es podria preguntar si la frase no és redundantm­ent dissonant i si, per dir el mateix, no n’hi ha prou amb un simple: “Hi haurà referèndum”. Recordo quan en les seves col·laboracion­s de ràdio Quim Monzó introduïa repeticion­s aparentmen­t absurdes. Deia per exemple: “M’agrada el rubgi, el cúrling i el rugbi”. En temps convulsos, la repetició com a recurs còmic reconforta i potser és a l’origen del sant greal referendar­i. Contagiats per la moda del sí o sí (que per desgràcia adopten tant els nostres fills com els nostres cunyats abandonant l’elegància del genuí

tant sí com no), s’excita l’èmfasi militant i es castra la gestació d’un possible pacte. Que sigui un plantejame­nt gaire democràtic és una altra història, i també s’entén en un context en què l’interlocut­or tampoc és un exemple de transigènc­ia. De fet, els dos bàndols actualitze­n la vella frase feta del “son lentejas, si quieres las comes, y si no, las dejas” i perpetuen el clixé, desesperad­ament trampós, que els uns són demòcrates i els altres no.

Sensibilit­zat per la febre nadalenca, el president Rajoy va videoconfe­renciar amb les bases espanyoles desplegade­s a quinze missions i setze països. Era un tràmit, però, de cara al referèndum o referèndum, potser convindria aclarir quina serà la política de defensa de la nova república catalana desconnect­ada de la decadent Espanya borbònica. ¿Es contractar­an companyies privades de seguretat o es nomenarà un ministre respectat pels seus valors de marcialita­t i fermesa? ¿Un candidat? Se me n’acuden dos: Josep Garganté o, sí o sí, Josep Garganté.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain