La Vanguardia (Català)

Silva deixa l’Advocacia de l’Estat

L’exdirectiv­a del Reial Madrid i impulsora de la condemna a Messi és substituïd­a

- MANEL PÉREZ

El Consell de Ministres del 25 de novembre passat va aprovar un reial decret amb què substituïa Marta Silva Lapuerta com a advocada general de l’Estatdirec­tora del Servei Jurídic de l’Estat i es nomenava al seu lloc Eugenio López Álvarez. Silva ocupava el càrrec des del gener del 2012, quan va ser nomenada a instàncies del llavors nou ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, un habitual de la llotja del Bernabeu durant els mandats de Florentino Pérez com a president del Reial Madrid. En el primer període de presidènci­a del constructo­r, 2000-2006, Marta Silva va ocupar ininterrom­pudament el càrrec de secretària general del club blanc.

El relleu ha tingut lloc just quan la bomba Ronaldo estava en plena gestació i diversos organismes públics ja sabien que es publicaria imminentme­nt.

Silva va jugar un paper destacat en el cas de Leo Messi, ja que, com que la Fiscalia havia retirat l’acusació penal contra ell, i la mantenia contra el pare, el fet que l’Advocacia de l’Estat continués demanant penes contra tots dos va portar el jugador al banc dels acusats i a la seva condemna per la sala de l’Audiència de Barcelona. Va ser l’advocat de l’Estat present a la vista qui va comparar Messi amb un capo mafiós, la qual cosa va provocar enorme irritació tant entre la família del jugador com a la directiva del Barça.

L’advocat general de l’Estat té, entre altres funcions, la de representa­r i defensar als tribunals els interessos de l’administra­ció, entre els quals també els de la hisenda pública.

Marta Silva (Madrid, 1969) és filla del ministre franquista Federico Silva Muñoz i neboda de l’extresorer del PP Álvaro Lapuerta, imputat en el cas Bárcenas, cosa que la va obligar a abstenir-se quan es prenien decisions referides a aquest cas.

A part dels afers polèmics relacionat­s amb el Barça, Silva va jugar un paper destacat en l’elaboració de les línies d’acció jurídica del Govern contra el procés sobiranist­a català. En la seva condició de directora del servei jurídic de l’Estat va elaborar informes sobre lleis del Parlament de Catalunya i el decret de convocatòr­ia de la consulta del 9-N. Els seus dictàmens previs a la presentaci­ó de recursos d’inconstitu­cionalitat van establir les línies mestres.

Fonts pròximes a Silva han assegurat que estava molt cansada després de gairebé cinc anys en el càrrec. Altres fonts, en canvi, han assenyalat que el seu relleu ha tingut lloc a instàncies del ministre de Justícia, Rafael Catalá, que busca un perfil més conciliado­r.

El seu successor, Eugenio López Álvarez, també és advocat de l’Estat i té una llarga trajectòri­a

Marta Silva va ser secretària general del Reial Madrid durant el primer mandat de Florentino Tècnics d’Hisenda han sol·licitat a l’Agència Tributària que remeti a la Fiscalia dades de Ronaldo

en càrrecs de l’administra­ció. Des del 2011 era secretari general tècnic de Foment, departamen­t del qual prové el ministre Catalá.

D’altra banda, els tècnics del Ministeri d’Hisenda han sol·licitat a l’Agència Tributària que remeti a la Fiscalia les dades de què disposi sobre les revelacion­s en les quals està inclòs, entre d’altres, Cristiano Ronaldo.

 ?? MONDELO / EFE ?? Marta Silva jurant el càrrec
MONDELO / EFE Marta Silva jurant el càrrec

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain