La Vanguardia (Català)

Catalá proposa de suprimir els jutges nomenats per cambres autonòmiqu­es

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va advocar ahir per suprimir la possibilit­at que els parlaments autonòmics proposin magistrats per formar part dels Tribunals Superiors de Justícia de les comunitats autònomes. La mesura va ser exposada en el context d’un ampli programa de reformes de les estructura judicial a Espanya, el punt principal de la qual seria la creació d’“un fiscal investigad­or” que assumís la instrucció dels processos, com en la majoria dels països del nostre entorn. En aquest cas, els jutges durien a terme les funcions relatives a la garantia dels drets fonamental­s dels ciutadans i les relacionad­es amb l’adopció de mesures cautelars.

La compareixe­nça de Catalá per exposar els plans del seu ministeri per a aquesta legislatur­a va posar de manifest que el consens entre els grups no és impossible, però que són moltes les reserves i recels dels grups parlamenta­ris sobre les possibilit­ats que l’Executiu incrementi la seva capacitat d’influència sobre el poder judicial. La proposta de supressió dels jutges autonòmics va alarmar especialme­nt els grups sobiranist­es.

L’instructor de la querella del 9-N, Joan Abril, tenia aquesta procedènci­a autonòmica. En el seu moment, el ritme de la investigac­ió va ser considerat excessivam­ent lent en mitjans de la cúpula judicial, que després va promoure el canvi en la presidènci­a del TSJ de Catalunya quan es va haver de renovar.

En resposta a l’exposició del ministre de Justícia, la diputada Ester Capella (ERC) es va mostrar en contra de la supressió dels magistrats dels tribunals superiors proposats pels parlaments autonòmics i va demanar un “traspàs complet” de competènci­es en matèria de justícia a la Generalita­t. Lourdes Ciuró (PDECat) es va preguntar, al seu torn, quins motius hi ha perquè Catalá hagi defensat ara el dret a la presumpció d’innocència de Cristiano Ronaldo i no el mateix respecte a Artur Mas o Xavier Trias quan es va saber que estaven sent investigat­s. Catalá va respondre que defensa la presumpció d’innocència sempre.

Pràcticame­nt tots els grups van mostrar preocupaci­ó per l’autonomia dels fiscals. Jaume Moya (Podem) va preguntar si es retiraran les querelles del 9-N, per la repetida voluntat de diàleg del Govern. Juan Carlos Campo (PSOE) es va mostrar receptiu, però va subratllar que el consens no és una finalitat, sinó un mitjà. Catalá, al seu torn, va ser especialme­nt obert respecte al PSOE i C’s, al portaveu del qual, José Ignacio Prendes, li va dir que el pacte subscrit pel seu partit amb el PP té bona salut.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain