La Vanguardia (Català)

L’autor de ‘Thriller’

ROD TEMPERTON (1949-2016) Músic britànic

- PABLO CUBÍ

Per bé que la seva genialitat increïble va enfosquir els qui el van envoltar, Michael Jackson no va ser l’únic artífex del seu èxit. També van tenir-hi molt a veure el productor Quincy Jones i el compositor Rod Temperton, autor d’alguns dels seus primers números u, com ara Rock with you i, sobretot, Thriller. Temperton, que va morir d’un càncer fulminant als 66 anys, era un especialis­ta a conjugar el funk i el pop amb uns ritmes molt ballables i alhora molt originals, autèntics omplepiste­s.

El paper decisiu que va tenir en la carrera de Michael Jackson va passar força desaperceb­ut, com gairebé tota la seva carrera musical. De fet, se’l coneixia com “l’invisible” en el món musical i la seva mort es va saber dijous, amb una setmana de retard.

Temperton era un teclista funky londinenc en una banda, els Heatwave, per als quals havia fet un parell de cançons d’un cert èxit. Va cridar l’atenció de Quincy Jones, que li va proposar de escriure algun tema per al primer disc en solitari de Michael. Era el 1978. Temperton es va presentar amb tres temes, un d’ells va donar títol a l’àlbum, Off the wall i va arribar al top 10. Una altra de les cançons, Rock with me, va arribar al número u i va ajudar que el disc vengués vint milions de còpies.

Quan tres anys després es preparava el següent àlbum, Quincy Jones va veure en el compositor un pilar bàsic. Va participar en una bona part del disc, encara que està acreditat en Baby be mine, The lady in my life, i sobretot el tema que li va donar títol, Thriller. Tot el que va venir després ja és història: el disc més venut, el vídeo més premiat i comentat...

En una entrevista al diari The Telegraph recordava que el més complicat d’aquella cançó va ser trobar-li el títol. Després que Jones rebutgés l’original Starligth, “vaig escriure més d’un centenar de variants a l’hotel, fins que al matí el vaig visualitza­r –deia–. Vaig veure fins i tot les possibilit­ats de marxandatg­e”. També va ser una idea seva incloure un text llegit al final del tema, al qual va posar veu Vicent Price. Segons va reconèixer, va escriure la narració en un taxi camí de l’estudi i li va demanar a Jones que busquessin a alguna veu famosa de cinema de terror per gravar-la. Per sort la dona de Jones coneixia personalme­nt Price, que va acceptar la proposta.

Si bé tot l’èxit del disc Thriller es va centrar en Michael, cantant i principal compositor, dins del sector musical es va prendre bona nota de qui hi havia darrere de les altres cançons. Temperton va compondre a partir d’aleshores per a nombrosos altres artistes, especialme­nt Aretha Franklin.

Entre les composicio­ns posteriors hi ha el tema Give me the night l’èxit més conegut de George Benson, i Love is in control, per a Donna Summer. També van gravar els seus temes Manhattan Transfer, Karen Carpenter i Mica Paris, entre d’altres. Temperton fins i tot va rebre una nominació a l’Oscar a la millor cançó original el 1986 pel tema Miss Celie’s Blues, que va compondre per a El color púrpura, la pel·lícula de Steven Spielberg.

A partir dels noranta, baixa el ritme de treball i es va dedicar a gaudir de les nombroses cases que tenia a França, Suïssa i les illes Fiji gràcies als drets d’autor. El 2009 The Guardian el descrivia com un “geni guanyador de Grammy, sempre tancat”. Apareixia poques vegades a les fotografie­s i no concedia entreviste­s”. La seva mort a principis de mes, com la seva vida, va passar desaperceb­uda.

 ?? YUI MOK / AP ??
YUI MOK / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain