La Vanguardia (Català)

Fraga i Feijóo, camins creuats

El fundador del PP va tornar a Galícia a retirar-se, mentre que el president gallec pensa a anar-se’n a Madrid a triomfar

- ANXO LUGILDE Santiago de Compostel·la

Amb el seu cèlebre Un canto a Galicia, els seus orígens paterns al municipi d’Ourense anomenat A Peroxa i la seva indissimul­ada proximitat partidista, Julio Iglesias és una figura recurrent en la trajectòri­a del PP gallec. La Xunta de Manuel Fraga li va pagar 300 milions de pessetes per ser ambaixador del Xacobeo 1993 i fer un concert a la plaça de l’Obradoiro, que ell va rebatejar com a “Obradeiro”. La polèmica va ressorgir el 2015, en què la Xunta d’Alberto Núñez Feijóo li va pagar 300.000 euros al seu fill, Enrique Iglesias, per gravar un vídeo a Galícia. I tres dies després de les eleccions autonòmiqu­es del 25-S, parlant a la TVG des de Punta Cana, Julio Iglesias va coronar Feijóo com a hereu de Rajoy, amb un “Alberto té fusta per ser campió d’Espanya”.

Després d’aconseguir el 25-S la seva tercera majoria absoluta consecutiv­a, l’única existent a l’Espanya autonòmica, i tocar sostre amb el 47,5% dels sufragis, Feijóo va celebrar el seu èxit en un plató, un terreny en què ja va demostrar fa temps que se sap desenvolup­ar. Però no ho va fer a Madrid, sinó a Santiago, a Land Rober Tunai Show, del còmic Roberto Vilar, l’audiència del qual es va disparar fins a un 27% de quota de pantalla. I el moment culminant va arribar quan Julio Iglesias va entrar en directe des del Carib per felicitar-lo, anomenar-lo diverses vegades campió i enviar un missatge a Rajoy. I allà l’intèrpret va assenyalar a Feijóo el seu futur a Madrid, encara que el president de la Xunta no pari de dir que complirà el seu mandat, fins al 2020.

Si bé Feijóo no va superar mai el 50% dels vots que sí que va sobrepassa­r Fraga el 1993, 1997 i el 2001, ja té tres majories absolutes al seu historial i només n’hi falta una per igualar-se amb el patró de la dreta espanyola que, després de fracassar en el franquisme, la transició i en la democràcia en els seus intents de presidir el govern, es va retirar el 1989 a la seva terra natal per exercir d’autonomist­a.

El 2003, quan presidia Correos set anys després d’arribar a Madrid per fer-se càrrec de l’Insalud, Feijóo va tornar a Galícia, enviat per Aznar i Rajoy, per apaivagar al sector de la boina del PPdeG en plena crisi del Prestige. Després de la caiguda de Fraga el 2005, Feijóo va guanyar el congrés del PPdeG i el 2009 va reconqueri­r la Xunta, la qual cosa li va obrir a Rajoy el camí de la Moncloa.

Fa set anys, quan Feijóo formava el seu primer govern, el seu mentor, l’exministre Romay Beccaría, va advertir que era només el començamen­t, ja que “l’Alberto no es quedarà aquí”. El pla va quedar avortat no només per la resistènci­a de Rajoy sinó per la publicació a El País de les velles fotografie­s de Feijóo amb el narcotrafi­cant Marcial Dorado, imatges que han rentat les urnes gallegues el 25-S. Ara l’èxit de Feijóo l’ha confirmat com el successor en potència de Rajoy, però també ha reforçat el president per intentar de nouun altre cop la investidur­a. Per això al PPdeG no veuen factible un salt a Madrid a curt termini del president de la Xunta, encara que sí d’aquí a uns anys, cap al final de la legislatur­a a Espanya. Feijóo està fent com Fraga, però a l’inrevés, amb la Xunta no com a retir, sinó com a catapulta.

L’un va fer servir la Xunta com a retir, i l’altre com a catapulta per tornar a Madrid com a successor de Rajoy

 ?? DANI DUCH ?? Feijóo i Fraga en una imatge de l’any 2009 a Madrid
DANI DUCH Feijóo i Fraga en una imatge de l’any 2009 a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain