La Vanguardia (Català)

Joaquim Tomàs

DIR. COMERCIAL DE PROMERCA

- BLANCA GISPERT Barcelona

Amb els seus germans David i Jordi dirigeix l’empresa familiar Promerca, que inclou la marca de sucres i edulcorant­s Sucrefí, monodosi de cafè Quijano i xocolates Raybar, i que espera facturar 9,5 milions d’euros enguany.

Hi ha qui diu que el sobret del sucre s’ha d’estripar per un extrem, i n’hi ha d’altres que creuen que s’ha d’obrir pel mig, perquè així segur que el sucre cau dins la tassa. Però ara això tant se val perquè aquest dilema no existiria sense els que es dediquen a envasar sucre, com la família Tomàs Giner de Sant Boi de Llobregat.

Va començar distribuin­t a Catalunya ara fa cinquanta anys i poc després va introduir al mercat Sucrefí, una marca pròpia d’envasos de sucres i edulcorant­s. A través de Promerca (el nom de la companyia), la família comprava la matèria primera a productors i l’envasava, primer a Barcelona, i a partir del 1992, a Sant Boi. Joaquim Tomàs, director comercial de la companyia i segona generació del negoci amb els seus germans David i Jordi, explica que la família es va haver de traslladar a Sant Boi perquè al terreny de la fàbrica s’hi construïa el Teatre Nacional de Catalunya.

Amb el trasllat, els fills van entrar al negoci de manera esgraonada i va ser llavors quan Promerca es va començar a diversific­ar a través del cafè. L’envasaven en monodosis i personalit­zaven pots, tasses i complement­s. També van crear la marca Quijano, per a envasos de cafè. El compraven a productors d’Àfrica i Sudamèrica i l’envasaven en càpsules o monodosis a Sant Boi. El venien a bars, restaurant­s, hotels, majoristes, i també a empreses torrefacto­res de cafè que volien personalit­zar els envasos i complement­s dels seus productes.

Entrats els 2000, els Tomàs també van començar a exportar la marca Sucrefí a distribuïd­ors de França, Bèlgica, el Regne Unit i Portugal, i més endavant, del Japó, Dubai, els Estats Units i Singapur. A més, Promerca va adquirir la productora Reybar l’any 2013, una empresa mallorquin­a especialit­zada en xocolata del sector de l’hoteleria que va permetre ampliar l’oferta de Promerca.

Tomàs assegura que l’any passat la companyia va facturar 8,2 milions d’euros, un 20% dels quals van provenir de les marques pròpies (Sucrefí, Quijano i Reybar), i la resta, d’encàrrecs personalit­zats.

Enguany, Tomàs espera superar els 9,5 milions d’euros, un creixement que anirà impulsat, en part, per les vendes a nivell internacio­nal. De fet, Promerca ja ven a 23 països d’arreu del món i les exportacio­ns suposen entre un 15% i un 20% del total de les vendes. En els pròxims anys, Tomàs espera arribar a nous mercats, sobretot de l’Àsia, els països àrabs i Austràlia.

Per a fer front al creixement, la família té previst invertir 3 milions d’euros de capital propi en l’ampliació de les instal·lacions, fins als 9.000 metres quadrats. A més, enguany Promerca ha incorporat sis persones a la plantilla, que ja suma 47 treballado­rs.

La companyia de Sant Boi de Llobregat invertirà 3 milions d’euros a ampliar les instal·lacions

 ??  ??
 ?? . ?? Els germans David, Jordi i Joaquim Tomàs són la segona generació del negoci, nascut fa 50 anys
. Els germans David, Jordi i Joaquim Tomàs són la segona generació del negoci, nascut fa 50 anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain