La Vanguardia (Català)

Barcelona, capital de les policies.

Barcelona acull 500 agents femenines de 70 països en un congrés que va engegar amb la primera desfilada policial que se celebra a la ciutat

- MAYKA NAVARRO Barcelona

Mig miler de dones policia, procedents de 70 països, van desfilar ahir per la Via Laietana com a pròleg del congrés internacio­nal que les reuneix a la ciutat durant cinc dies.

En democràcia, mai els carrers de Barcelona no havien acollit una desfilada de policies. Al migdia d’ahir, prop de mig miler de dones, la majoria uniformade­s, van desfilar per la Via Laietana i el passeig Colom, des del Palau de la Música fins al monument al descobrido­r. La parada policial va ser una festa que va sorprendre barcelonin­s i turistes, l’acte amb què va començar el congrés de l’Associació de Dones Policies que aquesta setmana se celebra a Barcelona i que no es va anunciar per a més seguretat de les participan­ts.

Durant cinc dies, mig miler de dones policia debatran experièn- cies en un fòrum que, en la seva 54a edició, porta el títol d’Igualtat i Seguretat. Més d’un centenar de ponents compartira­n els seus coneixemen­ts en quatre blocs temàtics: la prevenció de la violència contra les dones, el tràfic d’éssers humans, la protecció de víctimes en zones de conflicte i la igualtat en la carrera profession­al.

És necessari un congrés de dones policies? La resposta és sí. Perquè, com va recordar l’alcaldessa Ada Colau en les seves paraules de benvinguda, “queda molta feina per fer en l’àmbit de la igualtat”. Mentre les dones no representi­n més de l’11% de les plantilles, com és el cas de la Guàrdia Urbana de Barcelona, queda camí. O si no que els hi preguntin a les dones de la Policia Nacional. Encara que importa el fons i no les formes, hi ha dones policia que rebutgen en veu alta l’última instrucció d’uniformita­t i divises que les obliga a vestir sabates de taló, faldilla i gorra en els actes de gala. Una vintena d’elles van desfilar ahir juntament amb les seves companyes de la Guàrdia Civil, aquestes amb tricorni i indistinta­ment en pantalons o faldilla. Pot semblar una ximpleria o una simple anècdota si no fos per un de tants detalls que s’escriuen en instruccio­ns i normes firmades per homes i que diferencie­n una policia d’una policia profession­al. A moltes d’aquestes dones que ahir van desfilar a Barcelona, a femenines segur que no les guanya ningú, però es tracta de ser policies, dones policia, d’ascendir en igualtat de condicions i no de desfilar amb faldilla fins al genoll i taló. La reflexió anterior és el resum de diverses intervenci­ons a peu de barra al bar del Palau de la Música que van tenir lloc abans de la marxa.

A la intendenta de la Guàrdia Urbana Montserrat Pina, presidenta del congrés, li ha tocat lluitar amb no pocs obstacles fins a celebrar a Barcelona aquesta cita policial. Ella va ser l’encarregad­a de lliurar a una sorpresa alcaldessa una figura artesanal que simulava ser Ada Colau amb uniforme de guàrdia urbana. L’alcaldessa va rebre el regal amb somriures i va agrair, amb gest sincer, el treball de totes elles a favor de la igualtat. Però molt abans, quan alguns membres del seu equip de govern van saber que mig miler de

La cita se celebra sota el títol de Seguretat i Igualtat i debat entre altres temes la carrera profession­al

policies –sí, sí, dones, però policies– desfilarie­n per la Via Laietana, es van posar les mans al cap. Uniformes, policies... No els va agradar o no els agradava, perquè ahir, entre les moltes que van presenciar la desfilada, van aplaudir i van respondre amb somriures les mostres d’afecte de les policies, hi havia la regidora Gala Pin.

No es pot tancar aquesta crònica sense anècdotes. Les policies de Mali van desfilar sense la seva bandera. En canvi, amb la del Brasil no en va desfilar cap, la qual cosa va portar a l’acudit fàcil que estaven de camuflatge... I de totes, les més emocionade­s van ser les guàrdies urbanes, les mosses, les policies i les guàrdies civils. Policies desfilant a Barcelona... i entre aplaudimen­ts i somriures.

 ?? LAURA GUERRERO ??
LAURA GUERRERO
 ?? LAURA GUERRERO ?? La desfilada. Policies de diverses unitats durant el recorregut per Via Laietana.
LAURA GUERRERO La desfilada. Policies de diverses unitats durant el recorregut per Via Laietana.
 ?? LAURA GUERRERO ?? Regal sorpresa. La intendenta Pina va lliurar a Colau una figura de la Guàrdia Urbana que simulava ser l’alcaldessa.
LAURA GUERRERO Regal sorpresa. La intendenta Pina va lliurar a Colau una figura de la Guàrdia Urbana que simulava ser l’alcaldessa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain