La Vanguardia (Català)

“Barcelona, ciutat feminista”

L’alcaldessa es reuneix amb una vintena de directives per conèixer de prop com treballen i quines dificultat­s té la dona al món laboral

- SILVIA ANGULO Barcelona

La meva feina requereix una dedicació exclusiva les 24 hores del dia. Tinc una filla. I, en el meu cas, el meu marit va ser qui va optar per la reducció de jornada”, va dir ahir una directiva d’una empresa pública, per a alegria de la resta de les dones que l’escoltaven. Perquè, segons el que es va explicar abans-d’ahir en una reunió d’empresàrie­s dels sectors econòmic i social de Barcelona convocada per l’alcaldessa Ada Colau, aquesta situació encara és excepciona­l, una rara avis. Són elles les que, a costa de la seva carrera profession­al, opten per una reducció de jornada per atendre els fills. Elles són les que cobren un 25% menys i les que, malgrat que són majoria a les carreres università­ries, amb prou feines tenen representa­ció en els càrrecs directius de les grans empreses. La seva presència és un 45% més baixa que la dels homes.

Ada Colau, acompanyad­a de la regidora Laura Pérez i la directora de Barcelona Activa, Sara Berbel, va voler conèixer de primera mà la mirada femenina del món empresaria­l. Com treballen, quins problemes tenen i a quines perspectiv­es de futur s’enfronten. En una de les sales de Barcelona Activa es va parlar poc de l’economia de la ciutat i molt de qüestions que afecten negativame­nt l’empenta de les dones. Sostre de vidre o de ciment, bretxa salarial, desigualta­t, perspectiv­a de gènere i conciliaci­ó laboral van ser alguns dels conceptes més repetits per presidente­s d’associacio­ns d’empresàrie­s i directives d’empreses. Colau callava i apuntava. La primera alcaldessa de la ciutat els va dir que té una responsabi­litat afegida pel fet de ser dona. “No ho hauràs de fer bé: ho hauràs de fer molt bé”, li van advertir.

Colau va explicar que en aquests moments de canvis hi ha oportunita­ts per repensar la ciutat i modificar situacions. Convertir Barcelona en una ciutat igualitàri­a per a homes i dones. I així ho va reclamar una de les dones reunides, que va proposar de transforma­r la capital catalana en “la ciutat més progressis­ta i feminista del món” i va reclamar la presència de les dones en tots els àmbits, congressos i fires, càrrecs de direcció en entitats econòmique­s i patronals...

Les assistents van assenyalar que ja és hora de posar fi al victimisme i fer visible la feina de les dones perquè, tot i que es parli molt d’emprenedor­ia, només un 30% dels emprenedor­s barcelonin­s són dones. Van reclamar que es comenci a treballar en els horaris i la conciliaci­ó laboral, una qüestió que hauria d’afectar igual homes i dones, però que provoca més dificultat­s a les dones. Per demostrar-ho, l’exemple d’una de les empresàrie­s que presideix una companyia en què un 80% són dones i només un 20% són homes. Cap dels treballado­rs no li ha demanat mai una reducció de jornada, malgrat que siguin pares. “Hi ha alguna cosa que no fem bé”, es va lamentar.

Empresàrie­s i directives van reclamar treballar en escoles i universita­ts i apostar per les noves tecnologie­s, un sector estratègic per a la ciutat en què les dones encara són minoritàri­es. Es tracta d’una situació que s’hauria de revertir per ampliar l’horitzó femení.

Hi va haver consells per a tot i una invitació personal a l’alcaldessa a conèixer a fons el món de l’empresa. A no deixar-se arrossegar per la imatge de l’empresari maltractad­or “que ja no existeix”: “Donem ocupació i lluitem molt per tirar endavant, i necessitem la col·laboració de tots”. Colau va recollir el guant i va tancar la reunió anunciant noves trobades. Es va acomiadar reconeixen­t que necessita aquest grup de dones per tirar endavant la ciutat.

A la ciutat el salari mitjà de les dones és un 25% més baix que el dels homes

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? L’alcaldessa Ada Colau amb un grup de directives i empresàrie­s reunides a la seu de Barcelona Activa
ANA JIMÉNEZ L’alcaldessa Ada Colau amb un grup de directives i empresàrie­s reunides a la seu de Barcelona Activa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain