La Vanguardia (Català)

La joventut que fa tard

-

SÓN dolents els resultats que obté Espanya a l’índex del desenvolup­ament juvenil del 2016 elaborat pel Centre Reina Sofia, en el marc de l’estudi ProyectoSc­opio. Segons aquest índex, la situació dels joves espanyols (d’entre 15 i 29 anys) és una de les pitjors d’Europa. Concretame­nt, se situarien en la vint-i-quatrena posició, només al davant de Croàcia, Itàlia, Bulgària i Romania. En la part superior de la taula, en canvi, apareixen països septentrio­nals com ara Dinamarca.

Cinc són els criteris a partir dels quals s’ha elaborat aquesta classifica­ció relativa al desenvolup­ament juvenil: educació, ocupació, emancipaci­ó, expectativ­a de vida i ús de noves tecnologie­s. Tenint en compte les dades referides a taxa d’ocupació i edat d’emancipaci­ó del nucli patern, la posició dels joves espanyols és deficient. El nivell d’atur juvenil és a Espanya d’un 39,6%, 22 punts per sobre de la mitjana europea. I l’edat mitjana per a l’emancipaci­ó del domicili familiar se situa en els 29 anys (a Europa, en els 26, amb alguns països que baixen fins als 19). Es tracta de dues dades encadenade­s. Perquè com més tardà és l’accés al mercat laboral i més precària la situació econòmica dels joves, més es prolonga la seva dependènci­a i més s’allarga l’estada en el domicili patern.

La conseqüènc­ia més palmària que tot plegat té és el retard en la incorporac­ió a una vida adulta. I, en conseqüènc­ia, la demora del desenvolup­ament, amb els previsible­s efectes en termes d’afirmació personal i d’accés a un estadi d’autonomia econòmica. Cada cosa té el seu moment, i no té cap sentit que persones que ja han tancat el cercle de formació profession­al o acadèmica ocupin durant anys una mena de terreny de ningú, des del qual no poden contribuir a la societat.

Cal dir que la gravetat d’aquests fets és òbvia. I posarhi remei hauria de ser una prioritat absoluta per a qualsevol govern responsabl­e. En primer lloc, perquè la situació d’aquests joves que es veuen rebutjats pel mercat laboral pot portar a la desmoralit­zació i la desesperac­ió a edats que haurien de ser de ple creixement. I, en segon lloc, perquè el seu drama no és particular, sinó col·lectiu, ja que és tota la societat espanyola la que està prescindin­t d’una força clau.

Els resultats que obté Espanya en educació en aquest índex són una mica millors. I els relatius a esperança de vida i ús de les noves tecnologie­s se situen damunt la mitjana europea. Això és satisfacto­ri. Però aquest país ha de treballar sense treva fins a revertir una situació en la qual part de la joventut arriba tard al seu desenvolup­ament.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain