La Vanguardia (Català)

Forcadell: “Ho tornaria a fer”

La presidenta afirma que cap tribunal no decidirà sobre el futur de Catalunya

- ÀLEX TORT MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

Que el Tribunal Constituci­onal (TC) sol·liciti a la Fiscalia que estudiï actuar per la via penal contra Carme Forcadell és una cosa que no va agafar per sorpresa la Cambra. De manera que la presidenta del Parlament va comparèixe­r acompanyad­a dels membres de Junts pel Sí a la mesa amb un discurs ja après per denunciar “la falta de separació de poders de l’Estat i la constant judicialit­zació de la vida pública, amb amenaces als representa­nts de la ciutadania”.

“La presidenta no farà mai un pas enrere en aquesta qüestió”, asseguren des del seu entorn. Per això Forcadell, en les seves declaracio­ns des del seu despatx, va afirmar que va fer “el que pertocava”. “Ho tornaria a fer, sense cap mena de dubte”, va dir fent servir un to tan convençut com desafiador. A més, no va tenir cap problema a assegurar que veu en l’Estat “por de la democràcia” i “pànic a la llibertat d’expressió” per “haver complert estrictame­nt el reglament del Parlament”. Aquest és un dels principals arguments de defensa de Forcadell, el fet que ella només va seguir el reglament de la Cambra catalana sense excedir-se en les seves funcions.

Per la segona màxima autoritat catalana, que el TC insti la Fiscalia a actuar penalment és un símptoma de la falta de separació de poders de l’Estat i de la “constant judicialit­zació de la vida pública”. Per això, Forcadell va afirmar contundent­ment que “s’utilitzen els tribunals barroerame­nt per coartar i censurar” el Parlament de Catalunya.

I va afegir tot seguit: “Volen convertir la mesa en un òrgan de censura, un mini-TC que jutgi i valori qüestions que encara no han estat debatudes ni votades, per la qual cosa encara estan subjectes a modificaci­ons”, va argumentar. “No aconseguir­an ni parar-nos ni atemorir-nos”, va dir subratllan­t que el futur de Catalunya el decidiran els seus ciutadans i “no pas un Tribunal Constituci­onal”.

Malgrat la petició a Fiscalia, fonts properes a la presidenta asseguren que està “molt tranquil·la”, ja que està convençuda que no l’acabaran inhabilita­nt, encara que la portin finalment davant el jutge. El mateix pensament tenen alguns diputats de Junts pel Sí, que afegeixen que “potser una reincidènc­ia en admetre un altre text polèmic podria tornar a posar en marxa la maquinària contra la presidenta”.

Des del Govern la portaveu Neus Munté va mostrar el seu suport a la presidenta i va coincidir a assenyalar l’absència de “separació de poders”, un fet que segons la consellera de Presidènci­a és evident quan just abans de la sessió plenària al Parlament en què s’havia de votar a favor d’un referèndum el setembre del 2017 el TC prengui la decisió: “No és casualitat que avui els tribunals espanyols pugin un esglaó més en aquesta persecució judicial del que és la democràcia en el seu estat més pur”. “Aquesta és l’Espanya que vol ajudar Catalunya i que ofereix diàleg”, va ironitzar Munté.

L’actuació iniciada per l’Alt Tribunal va ser rebuda de manera desigual pels diputats, una mostra més de la divisió que suscita tot allò referit al procés independen­tista entre els grups parlamenta­ris. Des de Catalunya Sí que es Pot, el grup que s’ha mostrat sempre més proper a Junts pel Sí i la CUP en aquesta qüestió, no van entrar a valorar de manera oficial l’últim pas judicial contra Carme Forcadell. Però des de la coalició deixen clar que estan en contra que el conflicte català s’abordi per la via judicial en lloc de la política.

És per aquesta raó que la confluènci­a va defensar ahir una resolució amb Junts pel Sí i els anticapita­listes en què denuncien la “judicialit­zació de la política catalana” i donen suport explícit als encausats per motius relacionat­s amb el sobiranism­e. Ciutadans, PSC i PP van rebutjar la proposta, que va ser aprovada amb els vots dels seus impulsors. El coordinado­r d’Iniciativa, David Cid, va mostrar, a més, la seva solidarita­t amb la presidenta a través del seu compte de Twitter: “Volen resoldre problemes polítics per via judicial. Ara amb Carme Forcadell”.

Els socialiste­s catalans també van censurar que s’utilitzin els tribunals per resoldre problemes de naturalesa política i van cridar a recuperar el diàleg entre les institucio­ns i governs català i central. “Lamentem que s’hagi arribat a aquest punt”, va afirmar el diputat Ferran Pedret. Però tot seguit va subratllar que la responsabi­litat de l’escalada de tensió actual “és compartida”. Els uns, des de Catalunya, “perquè juguen al com pitjor, millor”, i els altres, des del Govern central, perquè “llancen gasolina” per avivar l’“incendi”.

Més taxatiu es va mostrar el diputat de Ciutadans Fernando de Páramo. Pel seu grup no hi ha cap dubte que Forcadell “sap quines són les seves responsabi­litats”. “Cap polític no està per sobre de la llei”, va assegurar taxatiu. El líder del grup parlamenta­ri del PP, Xavier García Albiol, va qualificar de “perdonavid­es” l’actitud de la presidenta i es va felicitar per l’actuació del Tribunal. “A Espanya la justícia té molt bona salut, perquè posa als ulls de tothom que quan un incompleix i se salta l’Estat de dret, encara que siguis la presidenta del Parlament, les coses es posen al seu lloc”.

A CAUSA DEL PROCÉS

JxSí, la CUP i CSQP aproven una iniciativa en defensa dels encausats

REACCIONS

C’s i el PP demanen que es compleixi la llei i el PSC fa una crida al diàleg

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en el moment de començar el ple d’ahir
ÀLEX GARCIA La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en el moment de començar el ple d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain